Борис Мозолевський – українець, якого варто пам’ятати

«Люблю тебе, гіркий мій степе,
Солончаки та полини!
Як раптом зможу жить без тебе,
Мене навіки прокляни.»
Б.Мозолевський

Mozolevsky

Борис Миколайович Мозолевський (1936-1993)

Автор цього вірша був справжнім сином українського степу і справжньою людиною. Хоч його уже немає серед нас, та він живе у нашій пам’яті. Ви повинні знати його ім’я, це – Борис Мозолевський, всесвітньовідомий археолог, поет, наш земляк, який народився в селі Миколаївка, Веселинівського району, Миколаївської області.

80 – річчю від дня народження Бориса Миколайовича Мозолевського була присвячена науково-практична конференція «Я воскресну в тридцятім столітті», організована Веселинівською ЦРБ спільно з районним відділом освіти. До проведення заходу було залучено школярів, районний історичний музей, музей історії та побуту села Катеринівка. На конференцію були також запрошені представники влади, громадських організацій, рідні та шанувальники Бориса Миколайовича, жителі селища. Для присутніх була оформлена книжкова виставка «Борис Мозолевський – українець, якого варто пам’ятати».

Відкрився захід чудовими піснями на слова Б. Мозолевського у виконанні вокального ансамблю «Талант». Завідуюча відділом обслуговування Веселинівської районної бібліотеки Л.М. Гордович розповіла про життєвий та творчий шлях нашого відомого земляка, детальніше зупиняючись на роках дитинства, період становлення його, як особистості. Висвітлив постать Мозолевського як археолога, історика, науковця директор районного історичного музею Ю.П.Бурим. Учні Веселинівської районної гуманітарної гімназії розкрили талант Мозолевського-поета, читаючи його чудові вірші. Слова директора Катеринівського музею Н.І.Денисюк проникли у серце кожного присутнього, наповнивши теплом та гордістю за наших знаменитих земляків. У своєму виступі Ніна Іванівна запропонувала організувати в селі Миколаївка, на Батьківщині Мозолевського, музей відомого земляка. Рідна племінниця поета, О.В.Добровольська та шанувальниця творчості Л.В.Калиняк поділилися своїми спогадами про ювіляра та читали улюблені вірші з поезії Бориса Миколайовича. Історик – краєзнавець С.А.Шепета розповів, як і що підштовхнуло його до вивчення творчості і здобутків Мозолевського, а потім прочитав свій вірш-посвяту.

Перед присутніми виступила секретар селищної ради О.А.Шевченко доповівши, що на вимогу жителів селища виконкомом селищної ради прийнято рішення перейменувати площу Леніна та вулицю Леніна іменем Бориса Мозолевського. Педагогічним та учнівським колективами подано ініціативу присвоїти ім’я Б.Мозолевського Веселинівській гуманітарній гімназії. Цікавими були виступи постійних читачів та громадських активістів В.П.Ткач та М.М.Донченко, голови Веселинівської селищної громадської організації жінок «Пектораль» Л.Г.Ратушняк, співорганізатора заходу – директора районного Будинку дитячої творчості І.В.Павлюк.

На заключення заступник голови райради О.М.Загорулько подякувала організаторам за змістовний захід і побажала всім присутнім і надалі продовжувати вивчати, популяризувати та зберігати історію рідного краю.

Гордович Л.М.- завідуюча відділом обслуговування Веселинівської ЦРБ

Опубліковано у Діяльність | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.