Гострі теми для письменників, чи як говорити про секс з підлітками

Бібліотека-філія  № 4 Центральної міської бібліотеки імені Шури Кобера та Віті Хоменка м.Миколаєва зібрала під своїм дахом психологів, педагогів,  бібліотекарів та лікарів з метою з’ясовування, які мають бути книжки для підлітків та які питання висвітлювати.  Круглий стіл носив назву: «Розмова про головне. Читання підлітків. Відголоски шведської мандрівної виставки «Дитяча література Швеції і бібліотеках Миколаєва».

Поштовхом для розмови стала саме ця пересувна виставка. Деякі представлені книжки викликали неоднозначну реакцію, адже в них ідеться про серйозні теми: смерть, фемінізм, статеве дозрівання. Не секрет, що зараз у бібліотеках доволі багато європейської літератури, де питання, які хвилюють наших підлітків, викладені відверто, без прикрас. Більшість батьків, дорослих занепокоєні, обурені такими творами. Як дорослі повинні поводити себе у такому випадку?

       – Ми вважаємо, що усі книжки не мають бути у відкритому доступі. Для того, щоб дати дітям їх читати, потрібна підготовка маленького читача. Розповісти  про що ця книга, в чому вона допоможе дитині. У цьому потрібно, в першу чергу, розібратися дорослим,- говорить директор Центральної міської бібліотеки для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменко Наталія Семілєт. Цю думку поділяє і голова Миколаївської обласної організації НСПУ, модератор круглого столу Віра Марущак. Під час заходу було зачитано її казку «Щаслива квітка». Це історія про статеве виховання та про сімейні цінності, де авторка толерантно, ненав’язливо, у доступній і зрозумілій формі показала стремління жінки стати мамою.

Долучилася до обговорення дитячий лікар-гінеколог Миколаївської обласної дитячої лікарні Світлана Захарова. Лікар впевнена, що література, яку читають підлітки, суттєво впливає на їхні статеві стосунки та розуміння сексу. Жінка вважає, що слід частіше описувати у книжках саме платонічні стосунки. Існує у молодих дівчат поняття:  якщо вони не живуть статевим життям, значить чоловік її не любить. Цю хибну думку повинні розвіювати письменники.

Психолог, фахівець з соціальної роботи Миколаївського міського центру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Ольга Любарська наголосила, що на  підлітковий вік  відводяться швидкі зміни – фізіологічні, психологічні, соціальні. І саме в цей час книга повинна допомогти молодим людям всерйоз боротися зі складнощами та браком інформації. До серйозних тем потрібно підходити поступово. Дорослі  повинні починати з найпростішого, пояснювати  як поважати один одного, усвідомлювати себе в соціумі, пояснювати поведінку, як  можна домовлятися один з одним з вигодою для обох сторін, як поважати рідних і кохану людину щоб одружитися, вийти заміж.

Розмову підхопила мама підлітка Ольга Зотова яка вважає, що у вихованні дітей повинні відігравати важливу роль батьки, бути з ними відвертими та пояснювати кожний з етапів дорослішання дитини.

Розмову   підсумував начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Юрій Любаров. Він впевнений, що питання взаємовідносин батьків і дітей,  – вічна тема, але про неї потрібно говорити. Так само як і про інші питання, пов’язані з перехідним періодом від підліткового віку до дорослого життя. Це полегшить спілкування з дітьми.

Учасники круглого столу не створювали рекомендації для письменників,  не рекомендували про що і як писати, але сподіваються, що миколаївські автори, педагоги, батьки враховуватимуть вік, потреби  та емоційний стан підлітків, створюючи та підбираючи для них літературу .

 

Організаторами круглого столу були:  управління з питань культури та охорони культурної спадщини (начальник Любаров Ю.Й.), Миколаївська обласна організація Національної спілки письменників України (голова Віра Марущак),  директор Центральної міської бібліотеки для дітей Ш.Кобера і В.Хоменко  та заступник голови  Миколаївської обласної бібліотечної асоціації Семілєт Н.В.

 Прес-центр Миколаївської обласної організації

Національної спілки письменників України

 

 

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.