«Коло-book», «Книгаmix», «Книголенд» і всі, всі, всі… (Бібліотеки позитивних змін: нові реалії, нові виклики часу, нові мотиватори)

новый коллаж2

В  Центральній міській бібліотеці для дітей ім.Ш.Кобера і В.Хоменко відбулась презентація форсайт-проектів розвитку дитячих бібліотек міста на найближчу перспективу.

Бібліотеки для дітей міста вже давно стали інформаційними і культурними центрами, інтеграторами послуг, де можна отримати необхідну інформацію та  доступ до світових ресурсів. Вони стали територією дитячої творчості та осередком сімейного читання.

Але сьогодні з’явилось нове покоління – покоління Google, яке з дитинства долучається до інноваційних технологій, а головне, володіє зовсім іншим підходом до інформації. Тому з’явився новий тип читачів, а отже, нові вимоги до бібліотечних установ. Виникла необхідність сформувати новий, збагачений образ бібліотеки, відповідний тенденціям розвитку інфосфери.

З місця, куди люди приходили за інформацією, бібліотеки поступово перетворюються на місця “зустрічей за уподобаннями”, тобто «третім місцем»  для городян. Затишні зали з книжковими стелажами, м’якими кріслами, де можна відпочити від міської сутолоки, випити кави, поспілкуватися з друзями, і знайти нових знайомих поступово привертатимуть все більше людей, втомлених від знеособленого спілкування в інтернеті. Важливим завданням для бібліотек лишається трансформація інформаційного і фізичного простору – ми створюємо образ привабливої, яскравої і доступної бібліотеки.

Форсайт-проекти дитячих бібліотек передбачають створення  інноваційного клімату, вирішення соціальних завдань, розширення асортименту послуг, що дозволять організувати безбар’єрно- привабливий бібліотечний простір для всієї сім’ї. Від реалізації цих проектів ми очікуємо: укріплення іміджу дитячих бібліотек як відкритих доступних центрів розвитку творчого потенціалу дитини, організації роботи бібліотек на новому рівні, створення комфортного інформаційного середовища.

Серед найбільш вдалих проектів слід відмітити «Коло-book» бібліотеки для дітей №2. «Коло-book» – це широке коло книг і читання, це яскраве коло друзів, це веселе коло спілкування, гри, творчості, це дружне коло партнерів і однодумців, затишне сімейне коло.

Оригінальною виявилась ідея бібліотеки для дітей №6: створити «Інтерактивну бібліотеку 6D».  Це буде бібліотека Дитинства, Ділового читання, Діалогу, Друзів, Доброчинства,  Дозвілля.

Бібліотека для дітей №7 втілюватиме проект «Бібліотек@ радісного читання». Основною метою є створення у городян установки на сприйняття бібліотеки як теплого та радісного Дому, де панує атмосфера позитивних емоцій, душевної насолоди і гарного настрою.

Бібліотека №8 представила своє бачення сучасної бібліотеки – модернізовану класичну бібліотеку, яка позиціонує себе як центр читання, творчого розвитку та інтелектуального дозвілля дітей «КНИГА – MIX».

Присутніх вразили і інші проекти: «NEW-бібліотека» (дитяча бібліотека №3),  «Бібліотека Вченого кота» (дитяча бібліотека №4), «Bookітека» (дитяча бібліотека №5), «Книголенд» (дитяча бібліотека №9), бібліотека «Сім’Я» (дитяча бібліотека №10), «Бібліотека для всіх» (дитяча бібліотека №11).

В ході реалізації проектів планується реорганізація бібліотечного простору («комікс –зони», ігрові майданчики, зони hand made, зони спілкування),  створення різноманітних клубів і гуртків за уподобаннями, незвичайні акції і заходи,  створення безпечного інформаційно-комунікативного середовища.

Представлені форсайт-проекти оптимістичні, амбітні, незвичайні, можливо трохи фантастичні. Але на наших очах вчорашня фантастика стає звичним побутовим предметом, а майбутнє вже стукає в двері.

Прим. (Слово «форсайт» походить від англійського «foresight». У перекладі воно означає «погляд у майбутнє». Форсайт – це оцінка довгострокової перспективи розвитку, яка проводиться систематично. Метою таких проектів є визначення стратегічного напрямку).

Опубліковано у Діяльність | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.