Медіаграмотність для молодих бібліотекарів: Корисно! Компетентно! Актуально!

Нещодавно в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася зустріч слухачів Студії компетентного бібліотекаря на тему «Медіаграмотність як провідна компетенція молодих бібліотекарів». Цикл занять, ініційований Центральною міською бібліотекою ім. М.Л. Кропивницького та запроваджений в 2017 році, реалізується за підтримки Миколаївської обласної бібліотечної асоціації і об’єднує активних молодих фахівців 10 бібліотек, зокрема ОЮБ, ОДБ ім. В.Лягіна, ЦБС для дорослих, ЦБС для дітей, НПБ,  5 університетських бібліотек міста.

В ході зустрічі відбулося тренінгове заняття «#Медіаграмотність: як перевіряти факти», яке провела молодий  фахівець Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького Олена Позняк. Учасники міні-тренінгу отримали загальну інформацію – базис для самостійного оволодіння практичними навичками фактчекінгу та заглиблення в тему свідомого медіаспоживання. Відбулося обговорення відмінностей об’єктивної від пропагандистської інформації, видів пропаганди, формування стрічки новин. Також учасники дізнались про найбільших гравців на медійному ринку, відомі медіагрупи та приналежність українських ТБ-каналів.

 

Окремо було розглянуто тему пропаганди та фейків, що після початку інформаційної війни активно з’являються в українському медіапросторі. Учасники навчились розрізняти маркери маніпуляцій в тексті, відрізняти фейковий фото- та відеоконтент за допомогою практичних інструментів, фільтрувати вміст новинної стрічки соціальних мереж.

До учасників зустрічі в скайп-форматі приєдналися представники Запорізького регіонального піар-офісу та поділилися досвідом організації  заходів з формування медіаграмотності серед молоді Запоріжжя. Колеги із Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва, зокрема провідний фахівець читального залу Л.Г. Головко, розповіла, як підвищувати новинну грамотність, протидіяти стереотипам та проявам мови ворожнечі, захищатися від булінгу в кіберпросторі.

Також молоді бібліотекарі отримали інструментарій для подальшого засвоєння теми – корисні онлайн-курси, електронні тулкіти, інші веб-ресурси з практичної медіаграмотності.

Наприкінці заняття під час спільної рефлексії учасники висловили свої враження від отриманих знань і навичок, а також побажання продовжити навчання медіакомпетенціям на нових зустрічах.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.