Молодим бібліотекарям – про медійну культуру

21 березня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася чергова зустріч слухачів Студії компетентного бібліотекаря.

В ході зустрічі «Маркери медійної культури сучасного бібліотекаря» своїми думками з приводу інформаційної та медійної культури поділився директор Науково-педагогічної бібліотеки Костянтин Картузов. На імпровізованій  дискусійній платформі він представив своє бачення сучасних інструментів маніпулювання в медіапросторі, зокрема навів приклади маніпулювання правдою, окреслив таке явище як «постправда», зосередив увагу присутніх на важливості формування навичок критичного мислення.

Молодий фахівець Обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна, провідний бібліограф Наталя Щука провела інформаційний практикум з визначення авторитетності та достовірності джерел інформації. Під час практикуму учасники навчилися «декодувати» медіатексти, з якими  щоденно стикаються в роботі, розуміти їх основні меседжі та ставити ключові питання для їх аналізу.

Під час виконання практичних завдань учасники Студії із захопленням вчилися аналізувати інформацію (прочитану, побачену, почуту), вдаватися до сутності проблеми, виявлення її першопричин, а не лише наслідків, перевіряти достовірність і відповідність аргументів тощо. Виконання інтерактивних завдань допомогло молодим бібліотекарям зрозуміти, що не варто вірити всьому, але також не варто в усьому сумніватись. Найкраще триматися золотої середини та намагатися бути об’єктивним і  неупередженим.

                             

Зустріч «Маркери медійної культури сучасного бібліотекаря» не тільки допомогла краще розібратися в новій для багатьох темі, а й сприяла кращому знайомству та встановленню дружніх стосунків між молодими фахівцями з різних бібліотек міста. Невипадково серед вражень, почутих від присутніх були й такі: «Було цікаво та весело», «Більше практичних завдань і трохи гумору!», «Більше харду! Завантажуйте наш мозок корисними речами!».

                                

*Студію компетентного бібліотекаря створено за ініціативи Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького в 2017 р. за підтримки Миколаївської обласної бібліотечної асоціації. Студія об’єднує активних молодих фахівців 10 бібліотек міста, зокрема Обласної бібліотеки для юнацтва,  Обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна, ЦБС для дорослих, ЦБС для дітей, Науково-педагогічної бібліотеки, 5 університетських бібліотек.

 

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.