Професійний навчальний візит до бібліотек Закарпатської області «Ознайомлення з досвідом реалізації проектів в бібліотеках Закарпаття»

22-26 червня 2015 р. відбувся професійний навчальний візит до бібліотек Закарпатської області «Ознайомлення з досвідом реалізації проектів в бібліотеках Закарпаття» переможців конкурсу «Програма навчальних поїздок: вивчення досвіду провідних бібліотек України» програми «Бібліоміст».
Професійна делегація бібліотекарів складалася з 20 фахівців з бібліотек багатьох регіонів України.
Метою навчально-професійного візиту стало сприяння активному обміну досвідом та налагодження ефективних професійних контактів та співпраці серед бібліотечних фахівців України.
Підтримку навчальної поїздки здійснював «Бібліоміст», організаційні питання вирішувала Закарпатська ОУНБ ім. Ф. Потушняка в партнерстві з громадською організацією «Асоціація бібліотекарів Закарпаття».

В ході візиту було відвідано 17 бібліотек. Професійна делегація ознайомилася з досвідом роботи та реалізації проектів в бібліотеках Закарпаття:
• Закарпатській ОУНБ ім. Ф Потушняка;
• Перечинської ЦРБ і бібліотек-філій с.Тур’яРемета і с. РаковоПеречинського району
• бібліотеки м. Бене і с. Оросієво Берегівського району;
• Виноградівської ЦРБ і бібліотеки-філії с. Нове Село Виноградівського району
• Тячівської ЦРБ, Тячівської ЦРБ для дітей та бібліотеки-філії с. Руське поле Тячівської ЦРБ
• Мукачівської ЦРБ, Мукачівської ЦМБ ім. О.Духновича, Мукачівської ЦМБ для дітей;
• Закарпатської обласної бібліотеки для дітей і юнацтва;
• Ужгородської центральної міської бібліотеки та інш.
В цих бібліотеках йшла розмова і обговорення досвіду діяльності за темами: «Сучасна бібліотека: змінюємо формат, створюємо новий образ», «Перша українська дейзі-бібліотека», «Інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” (Закарпатської ОУНБ ім. Ф Потушняка); «Діяльність по проекту “Сприяння реалізації прав сільського населення на доступ до публічної інформації” (Перечинська ЦРБ), «Робота з словацькою меншиною бібліотеки-філії с.Тур’я Ремета Перечинської ЦРБ); «Досвід співпраці бібліотеки-філії с.Раково Перечинської ЦРБ з туристично-відпочиковою базою комплексу “Воєводино”; «Альтернативна бібліотека м. Бене Берегівського району як приклад співпраці сільської ради, громади та меценатів з Угорщини»; «Інноваційні форми бібліотечної роботи бібліотеки-філії с. Оросієво», «Досвід реалізації проекту “Громадський інформаційний центр” бібліотеки-філії с. Нове Село Виноградівського району», «Реалізація проектів “Майбутнє варто планувати” та “Марої” Виноградівської ЦРБ», «Проект “Бібліотека – громада: відкритий простір для діалогу” Тячівської ЦРБ»; «Досвід «Інтернет-центру для користувачів з обмеженими можливостями» Мукачівської ЦМБ ім. О.Духновича» та інш.
Програма візиту разрахована на п’ять днів і була дуже насичена, різноманітна і багатопланова.
Настрій роботі надав вже перший день знайомства. Доброзичлеві і гостинні організатори нашої бібліоподорожі подбали про те, щоб вона була комфортною, цікавою, інформативною і захоплюючою.
У цей день для членів делегації була запропонована пішохідна екскурсія містом, в ході якої досвідчені фахівці туристичного бюро міста (екскурсовод Оксана Недзєльська) познайомили їх з історією Закарпаття та Ужгороду, визначними пам’ятками міста, особливостями культурної спадщини народів, що населяють цю місцевість. Бібліотекарі відвідали Ужгородський краєзнавчий музей, в минулому старовинний замок, етнографічний музей під відкритим небом, були у багатьох храмах різних конфесій, якими така багата ця земля, познайомилися з унікальною архітектурою міста, скульптурними пам’ятниками та інш. У ході екскурсії відбулося і відвідування міських бібліотек: Закарпатської обласної бібліотеки для дітей і юнацтва і Ужгородської центральної міської бібліотеки. Цікаво, що ці дві бібліотеки знаходяться майже за однією адресою, «в пасажі», на крутій і вузенькій старовинній ужгородській вуличці, яка сама є продовженням цих бібліотек, виставкою-інсталяцією, зробленою міськими художниками з молодіжної громадської організації.
Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва (директор Чіка Валентина Дмитрівна) обслуговує понад 15 тис. користувачів дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку, є головною книгозбірнею для дітей та юнацтва Закарпатської області, фонд якої складає 155 621 тис. примірників бібліотечних документів, методичним центром для дитячих бібліотек області.
Тут цікаво та змістовно проводяться дні сімейного відпочинку, театралізовані та родинні свята, літературні ранки. Користується великою популярністю у дітей ляльковий міні-театр «Теремок», Для батьків діє інформаційний центр «Батьківська абетка». Діє програма літніх читань «Книги влітку прочитав, переможцем класу став». Тих, хто любить творити своїми руками, чекають на заняттях творчої майстерні «Джерельце». Всіх, хто хоче мандрувати туристичними маршрутами Закарпаття, більше дізнатися про історію та культуру свого краю, запрошує туристично-краєзнавча агенція «Мандруємо разом». Ще можна долучитися до віртуальної подорожі «Туристична “мекка” Закарпаття», мультимедійної презентації «7 природних чудес Закарпаття», віртуальних мандрівок «Дива і таємниці України» та «У вояж – закарпатською старовиною» тощо.
З 2012 року започатковано цільовий проект соціально-психологічної та правової допомоги підліткам та юнацтву «Діалог». В читальній залі діє «Молодіжний інформаційний центр», що містить адресні та реквізитні дані з питань освіти, працевлаштування, профорієнтації, молодіжного законодавства. Літературно-мистецька вітальня «Словоспів» гостинно запрошує своїх читачів на тематичні вечори, зустрічі з письменниками, видатними та цікавими людьми краю. Відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів підтримує каталоги корисних інтернет ресурсів «Я – Студент», «Електронний репетитор», «Люби і знай свій рідний край». Для всіх бажаючих учнів 2-5 класів проводяться безкоштовні індивідуальні заняття з комп’ютерної грамотності та роботи в мережі Інтернет. Інформаційно-бібліографічний відділ для вчителів-предметників систематично видає інформаційний бюлетень «Освітянські вітрила: методика, теорія, досвід», що включає наукові розробки, конспекти уроків, орієнтовне планування занять, інновації та кращий досвід практиків-педагогів.
Ужгородська центральна міська бібліотека (директор Бандурка Ганна Василівна)
одна з найстаріших бібліотек міста Ужгорода. А почалося все з двох дубових шаф, які подарував у 1902 р. Будапешт австро-угорському Ужгороду.
На сучасному етапі бібліотекою користуються понад 7000 користувачів. До їх послуг крім 60 тис. примірників книг та 60 назв газет, журналів і мистецьких творів художників міста долучається ще одна послуга – це можливість роботи в Інтернет – центрі. Упровадження новітніх інформаційних технологій в Ужгородській міській бібліотеці стало можливим завдяки гранту «Організація нових бібліотечних послуг з вільним використанням Інтернету», який реалізовує бібліотека з 2012 року. Нещодавно в бібліотеці почав роботу Громадський інформаційний центр. Бібліотека приймає участь в партнерській діяльності з виконання міжнародних проектів (Програма польського співробітництва для розвитку «Підтримка демократії»).
Бібліотека приймає також участь у проекті бібліотек Закарпаття «Майбутнє варто планувати». Цей проект реалізується спільно з БФ «Центр громадських ініціатив» та фінансується у рамках програми «Здоров’я жінок України». Це п’ятирічна Програма (2011-2016 рр.) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яка впроваджується Інститутом досліджень і тренінгів імені Джона Сноу в партнерстві з Фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї» – українською неурядовою організацією. Мета проекту: підвищення поінформованості жінок та пар репродуктивного віку щодо прийняття рішення стосовно планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, використання сучасних та ефективних методів контрацепції як альтернативи не планованій вагітності та абортам шляхом проведення широкомасштабної інформаційної кампанії на території Закарпатської області. Цей проект реалізують всі бібліотеки Закарпаття.
Вже багато років на базі міської бібліотеки працюють молодіжні неформальні клуби за інтересами «Гармонія», фотоклуб «Ракурс», клуб ідей та творчості «Арт-панорама», «Амазонки Закарпаття»), «Українська студентська спілка» та «Європейський Ужгород». Результатом співпраці з громадською організацією “Українська студенська спілка” та “Європейський Ужгород» є елегантний стріт-арт на стінах бібліотеки. Графічне оформлення вийшло дуже захоплююче. Серед інноваційних форм роботи треба відмітити: розповсюдження тематичних інформаційних брошур, квітково-книжкову феєрію, кінодром (перегляд та обговорення фільму), майстер-клас «Танці в ритмі кохання».
У цей день делегація завітала ще в одну бібліотеку – Відділ документів іноземними мовами Закарпатської ОУНБ ім.. Ф.Потушняка (завідувачка Горват Ілона Михайлівна), яка знаходиться за окремою адресою (вул. Капітульна,10). Це – спеціалізований відділ, що здійснює обслуговування користувачів різних категорій, які потребують інформації іноземними мовами.
Фонд відділу налічує близько 45 тис. документів на 27 мовах світу. У структурі бібліотеки – сектор угорської літератури, що здійснює методичну роботу з питань оптимізації бібліотечного обслуговування в місцях компактного проживання угорців, обслуговує угорськомовне населення Ужгорода. Бібліотека проводе презентації нових видань, творчі зустрічі з письменниками, митцями;науково-популярні лекції в рамках засідання клубу ім. Гізели Дравої; засідання літературно-мистецької вітальні;виставки творів художників. В бібліотеці виділено зону літератури угорською мовою. Дуже цікаво представлено експозиції бібліотеки, багато виставок – інсталяцій.
23 червня делегація бібліотекарів відвідала Закарпатську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Ф Потушняка.
Бібліотека є одним з провідних культурних центрів краю. Обслуговує понад 20 тисяч користувачів . Бібліотечний фонд складає майже 500 тисяч примірників на 18 мовах.
Бібліотека створена у вересні 1945 р. як обласна бібліотека для дорослих. У 1980 р. отримала статус обласної універсальної наукової бібліотеки.Роботу бібліотеки очолює директор Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка Канюка Олена Анатолієвна.
З січня 2003 р. діє Інтернет-центр, створений за сприяння Посольства США в Україні в рамках проекту LЕАP “Інтернет для читачів публічних бібліотек”.
Бібліотека готує та видає “Календар краєзнавчих пам’ятних дат”, анотований каталог “Книга Закарпаття”, щоквартальник “Закарпаття на сторінках преси”.
На базі інформаційно-бібліографічного відділу діє Регіональний центр інформації, який включає довідково-аналітичні бази та банки даних, у тому числі електронні, про регіон. За спільним проектом МФ “Відродження” та Міністерства культури і туризму України в бібліотеці реалізується Регіональний інформаційний портал “Закарпаття”, який акумулює найважливіші інформаційні ресурси про область.
Інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку”, створений у бібліотеці за грантом Посольства США в Україні. Центр має на меті надання актуальної інформації про США, американські програми допомоги та обміну, та поповнення фондів бібліотеки англомовними виданнями.
В бібліотеці відкрито Громадський інформаційний центр створений в рамках проекту “Громадські інформаційні центри у Вінницькій, Закарпатській, Львівській та Рівненській областях – ІІ етап”. Мета центру – розповсюдження інформації про наявні послуги електронного урядування (е-урядування) національного, регіонального та місцевого рівнів серед різних груп населення. В центрі систематизуються національні електронні ресурси і електронні послуги органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Пункт Доступу Громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади,– це інформаційний центр у бібліотеці, де громадяни мають можливість отримувати необхідну інформацію про діяльність органів державної влади (з електронних джерел у т.ч.) та дізнатись, яким чином можна долучитись до процесу законотворення та впливати на процес прийняття державних рішень.
Центр європейської інформації створено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Реалізація проекту здійснюється Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою та громадською організацією “Товариство соціально-культурного розвитку “Панонія”.
Регіональний тренінговий центр (РТЦ) Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки входить до мережі програми “Бібліоміст”.Мета центру – підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області.
Центр добре обладнаний сучасним мультимедійним устаткуванням.
У читальному залі бібліотеки відбулося знайомство з досвідом реалізації проектів Закарпатської ОУНБ ім. Ф Потушняка.
• «Головним фактором, який впливає на зміни у книгозбірнях є формування нового мислення у персоналу бібліотек. З впровадженням сучасних технологій для нас відкриваються нові можливості, серед яких найголовнішими є розвиток партнерських стосунків із громадами, який допомагає розширити сучасний бібліотечний сервіс. Основна мета нових форм роботи – відкрити доступ до всіх ресурсів бібліотек, створити комфортні рекреаційні зони, запропонувати нові формати обслуговування як у віртуальному, так і в реальному режимі», – таке бачення завдань своєї бібліотеки озвучила Євгенія Напуда, головний бібліограф читальної зали. В своїй доповіді «Сучасна бібліотека: змінюємо формат, створюємо новий образ» вона розповіла про поектну діяльність і новації в діяльності бібліотеки. Серед них створення нового образу бібліотеки за допомогою мобільних технологій, мультимедійних сервісів тощо, активна робота з сайтом бібліотеки, в соціальних мережах, блогах; внесення нового в традиційні бібліотечні форми (виставки–інсталяції), участь і організація громадських акцій(«Прикрась ялинку цукеркою – подаруй дитині Різдво!», проект «Бібліотечний» мета якого – сприяти інтегруванню у суспільство вихованцям Часлівської спецшколи-інтернату, що на Ужгородщині. Бібліотека у рамках цього проекту запрошує до волонтерської діяльності тих, хто бажає проявити свою громадянську позицію і працювати у різних соціокультурних сферах. Цікавими формами роботи є формування нової свідомості фахівців («Буккросинг на Говерлі»), вуличні опитування, партнерство з громадськими організаціями, Гайд-парки, як європейська форма спілкування громади, участь в міських проектах («За чистий Ужгород»), організація Громадських інформаційних центрів, участь в програмах. В рамках програми «Майбутнє варто планувати» бібліотека використовувала дуже ефективні і цікаві інноваційні форми роботи з молоддю, наприклад, організацію «Рок-вечорниць», «Закарпатських позералок». Діяльність свою бібліотека здійснює партнерстві з Громадським центром соціальної допомоги населенню, іншими організаціями, вважає дуже важливими заходи з генерації ідей з громадськістю для майбутніх проектів. Дуже велику увагу приділяє роботі з молоддю. Шукає нові нетрадиційні форми, проводе роботу в режимі «нон-стоп». Це і «Ночі в бібліотеці», і «Етномарафон», майстер-клас «Танці без кородонів», акції на допомогу українській армії (співкоординатор Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна»). Взагалі, патріотизм вважає головним принципом своєї діяльності. Ще один принцип – «Руйнуємо стереотипи». В бібліотеці збираються на заняття йогою, су-джок терапією. «Круглий звук – не тиша в бібліотеці!» – таке свято для меломанів влаштувала бібліотека, використавши старі вінільні диски для вечора ретро-музики. В діяльності бібліотеки, як і в інших бібліотеках Закарпаття, широко використовується співробітництво з громадськими організаціями, закладами зарубіжжя: Угорщини, Словакії, Польші, Румунії тощо. Це і спільні заходи , і спонсорська допомога, реалізація проектів .
Фахівці ознайомилися також з реалізацією проекту «Перша українська дейзі-бібліотека»
Вони дізналися про створення книг у форматі «Daisy». Проект має на меті – відкрити публічні бібліотеки для незрячих читачів, адаптувати їх книжкові фонди, зробити більш доступними літературу для відвідувачів з глибокими порушеннями зору. Передбачається, що укомплектована дейзі-бібліотека в грудні 2015 року буде розміщена на одному з інтернет-ресурсів і передана для користування бібліотекам та іншим зацікавленим сторонам.Проект має свої пріоритети: по-перше, це література українською мовою, і, по-друге, це навчальна і наукова література, яка використовується учнями та студентами.
Минулого року до реалізації цього шведсько-українського проекту долучилася і Закарпатської ОУНБ ім.. Ф.Потушняка. На комп’ютері та ноутбуці встановлено програмне забезпечення, рекомендоване для запису аудіофайлів. Також було подаровано мікрофон для запису. За 6 місяців реалізації проекту було начитано 10 книг. Серед них такі автори, як Ліна Костенко, Ірен Роздобудько, Андрій Курков, Павло Глазовий, Іван Нечуй-Левицький, Александр Дюма та ін.
Інформаційно-ресурсний центр “Вікно в Америку” (завідувачка Вакула Антоніна Василівна) діє в бібліотеці з червня 2004 р. Був створений у бібліотеці за грантом Посольства США в Україні. Центр має на меті надання актуальної інформації про США, американські програми допомоги та обміну, та поповнення фондів бібліотеки англомовними виданнями. Центр є місцем розповсюдження матеріалів Бюро міжнародних інформаційних програм Держдепартаменту США, тут проводяться семінари, фотовиставки, лекції, презентації американських фільмів та літературних творів та інші заходи, що презентують культуру США.
Центр забезпечує безкоштовний доступ до Інтернету, Wi-Fi та пристрої для його використання (iPad, ноутбуки), до глобальних віртуальних баз бібліотек (http://elibraryusa.state.gov) англійською мовою, які містять книги, статті та різноманітну інформацію на соціальну, психологічну, бізнесову, економічну тематику, про медицину, мистецтво, релігію, а також пропонують енциклопедичну літературу для дітей.
“Вікно в Америку” запрошує відвідувачів самостійно вивчати англійську мову за допомогою комп’ютерної ліцензійної інтерактивної програми RosettaStone.
На базі Центру працюють клуби:
– Англомовний клуб “English-speakingHouse” (спілкування живою англійською мовою, вдосконалення знань та мовна практика),
– Кіно-клуб “Movie-club” пропонує перегляд художніх та документальних фільмів
– Англомовний клуб для дітей “EnglishFriends»
• У місті Перечин делегація відвідала Перечинську центральну районну бібліотеку (директор Герцег Любов Миколаївна)
До складу Перечинської централізованої бібліотечної системи входить 21 бібліотека: центральна районна бібліотека, районна бібліотека для дітей та 19 бібліотек-філій.
Перечинська центральна районна бібліотека заснована в 1945 році. Це сучасний інформаційний, освітній та культурний центр місцевої громади. Вона обслуговує 2084 користувачів, до послуг яких фонд, що налічує 35570 примірників документів. Головним принципом своєї діяльності вважає:«Бібліотека – територія для громади!».
І це дійсно так. У 2007 році у рамках проекту «Інтернет для публічних бібліотек Посольства США в Україні, у бібліотеці створений Інтернет-центр . Завдяки програмі «Бібліоміст», участі у конкурсі проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет ІІ», інтернет-центр у 2011 році отримав нове комп’ютерне обладнання і програмне забезпечення.
Бібліотека активно реалізує проекти. До реалізації проекту «Майбутнє варто планувати!» у якості офіційного партнера було долучено жіночу громадську організацію «Розмарія» м. Перечин. З квітня 2013 року Перечинська ЦБС у партнерстві з Закарпатською ОУНБ ім. Ф.Потушняка почала реалізацію проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-врядування в Закарпатській області». Для того, щоб виборчий процес та парламентські вибори були демократичними, чесними та прозорими, кожному громадянину-виборцю необхідно добре володіти інформацією про виборче законодавство. Сприяти поширенню такої інформації серед населення був покликаний проект «Громадська взаємодія», що реалізовувався Перечинською, Виноградіською, Берегівською, Іршавською та Рахівською районними центральними бібліотеками за фінансової підтримки Фонду Східна Європа. На базі бібліотеки діє Регіональний інформаційний центр (РІЦ),створений з метою вдосконалення інформаційних послуг та забезпечення широкого доступу до інформації з різних сфер суспільного життя в районі. На базі Регіонального інформаційного центру бібліотеки працює Громадська приймальня, де спеціалісти районного управління юстиції надають безкоштовну юридичну допомогу. В межах проекту Української бібліотечної асоціації (УБА) та Програми сприяння Парламенту ІІ (ПСП ІІ) Перечинська районна бібліотека стала учасницею Мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації у бібліотеках України. Партнерами бібліотеки у цій діяльності є: Перечинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Перечинський районний центр зайнятості; Служба у справах дітей Перечинської РДА; Відділ юстиції Перечинської РДА; Благодійний фонд «Центр громадських ініціатив», м. Перечин; Громадське об’єднання «Просвіта»; Обласний соціальний центр матері та дитини, м. Перечин; навчальні заклади міста, ЗМІ.
Одним зважливіших проектів , по якому працює бібліотека, є «Сприяння реалізації прав сільського населення на доступ до публічної інформації», який реалізується за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Метою проекту є сприяння реалізації права громадян на доступ до публічної інформації через застосування та використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Створені центри у бібліотеках дають можливість підвищити рівень електронної грамотності сільського населення з питань доступу до публічної інформації, інформувати жителів сільських населених пунктів про публічну інформацію органів влади місцевого, районного, обласного та державного рівнів.На базі Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка був проведений тренінг для бібліотекарів В.Березнянського, Перечинського, Ужгородського, Свалявського районів. Також проектом передбачено проведення тренінгів для представників районних органів влади та активістів громад. В рамках реалізації проекту на базі Перечинської центральної районної бібліотеки працював інформаційно-консультативний пункт, який надавав консультації жителям району у бібліотеці та по «гарячій» телефонній лінії., проводилися «Виборчі вечорниці», на які були запрошені юристи. На базі Виноградівської центральної районної бібліотеки відбувся заключний «круглий» стіл, на якому було підведено підсумки виконання проекту бібліотеками п’яти районів. Про цю діяльність розповів голова Правління благодійного фонду «Центр громадських ініціатив» м. Перечин Андрій Вишняк в своєму виступі «Ознайомлення з досвідом роботи по проекту “Сприяння реалізації прав сільського населення на доступ до публічної інформації Перечинської ЦРБ».
При бібліотеці працюють клуби за інтересами «Гірські джерела», «Дідух», клуб віртуальних мандрівників «Інтерсвіт».

Слідуючим етапом роботи цього дня було ознайомлення з досвідом роботи з словацькою меншиною бібліотеки-філії с.Тур’я Ремета.
Село Тур’я Ремета Перечинського району має дуже поважну минувщину. У 2015 році йому виповнилося 564 роки з часу першої літописної згадки. Це «столиця Тур’янської долини», село має великий туристичний, рекреаційний, промисловий потенціал. У селі проживає понад 3000 чоловік. Корінне населення – українці, проживають також сім’ї словаків. Історія створення бібліотеки розпочалася в 20-х роках ХХ ст.. Перша бібліотека була заснована вчителем русинської школи Медведем М., який приїхав із Галичини. У 1946 році була відкрита сільська державна бібліотека, фонд якої налічував біля 700 книжок. Сьогодні бібліотека обслуговує 1368 користувачів. Фонд бібліотеки нараховує 28519 примірників документів та отримує щороку до 10 назв періодичних видань. Завідувач бібліотеки – Воронич Тетяна Юріївна.
В бібліотеці розвиваються традиційні форми бібліотечної роботи. Бібліотека приймає участь у всіх програмах, які реалізує Перечинська центральна районна бібліотека в своєму районі. В бібліотеці працює Інтернет-центр, який надає традиційні послуги, а також послуги електронного урядування. На базі бібліотеки працює Клуб за інтересами «Лелека», який об’єднує молодих мам, проводить цікаві зустрічі у бібліотеці, надає інформаційну допомогу та пропонує приємне спілкування.
Цікаве співробітництво бібліотеки з словацькою меншиною. З історії відомо, що словацькі родини оселилися в селі в 1730 році. Всього з 3340 чоловік населення в селі нараховується 200 словаків. Відтоді культура двох народів живе і розвивається. Словаків об’єднує культурно-освітнє товариство «Матіца словенська». В партнерстві з товариством бібліотека приймає участь в організації свят «День села», «Перечинщина – край талантів», обласних свят народної творчості «Словенска веселіца», концертів зразкового дитячого танцювального колективу «Тур’янська долина», фольклорного ансамблю «Словенка», колядницьких груп, інших колективів, які проходять не тількі в Закарпатті, але й за кордоном. В бібліотеці виділено фонд на словенській мові, працюють тематичні вітрини і виставки книг, етнографічні виставки, збираються тематичні папки. В Інтернет-центрі організовано спеціальні адміністративні послуги для словаків, активно діє послуга Skype-зв’язку.
Після Тур’ї -Ремети бібліотекарі познайомилися ще з одним досвідом роботи сільської бібліотеки Перечинщини – співпраці бібліотеки с. Раково та туристично-відпочиковою базою туристично – відпочинкового комплексу “Воєводино”.
Туристично-відпочинковий комплекс «Воєводино» – це справжня перлина Закарпаття. Основу цього культурно-історичного комплексу становить парк Шенборна. Парк Шенборна, як туристичне місце, презентовано до 285-й річниці з дня передачі в дар імператором Австрії закарпатських земель Лотару Францу Шенборну (династія Шенборнів володіла частиною Закарпатських земель з 1711 по 1944 роки). Відновлення парку Шенборнів – перший меценатський проект на Закарпатті за часів незалежності України. Відновлений силами команди істориків, мистецтвознавців, скульпторів, на чолі з Закарпатським меценатом, цей культурно-історичний комплекс заслужено став найпопулярнішим туристичним місцем Закарпаття. Крім послуг парка, комплекс «Воєводино» пропонує своїм відвідувачам дуже широке коло видів відпочинку взимку і влітку. Бібліотека с. Раково співпрацює з базою, відкривши там комплекс своїх послуг: бібліотечне обслуговування книгами і періодичними виданнями, як форма нестаціонарного обслуговування, бесіди і екскурсії для відпочиваючих. Завідувач бібліотекою Король Віталія Юріївна розповіла своїм колегам про досвід цієї роботи і провела екскурсію парком.
Закінчився день цікавою вечерею у етноресторані “Підкова” м. Перечин, де бібліотекарі дісталися гастрономічної дегустації «Смак Закарпаття», яка мала велике значення для знайомства з культурою краю.

Третій робочий день почався з трансфера м. Ужгород – м. Бене Берегівського району для ознайомлення з темою «Альтернативна бібліотека. Приклад співпраці сільської ради, громади та меценатів з Угорщини».
Бе́не – село в Берегівському районі Закарпатській області. Зараз це центр сільської ради. Населення — 1 409 чоловік. Це старовинне село. Бене було засновано угорцями. Перша письмова згадка про село датується 1269 роком, як Bhene, в дарчому листі короля Бели IV, на володіння.
Для професійній делегації було проведено екскурсію в Будинку села, де розташована сільська рада. Потім перед бібліотекарями виступили голова сільської ради і директор Берегівської ЦБС Єва Варга. Вони розповіли про співпрацю сільської ради, громади та меценатів з Угорщини, як партнерів в діяльності бібліотек на прикладі бібліотеки села Бене. З розповіді бібліотекарі дізналися, що брак бюджетних коштів на розвиток бібліотек, а іноді і відсутність приміщення для деяких бібліотек, особливо в сільській місцевості, для бібліотечних працівників і міської громади Закарпаття не є причиною на скорочення бібліотечної мережі. Допомагає громада, а також меценати з зарубіжжя, особливо, якщо у цій місцевості мешкає національна спільнота. Але і самі бібліотеки шукають можливість вижити і бути корисними і цікавими для громади, використовуючи альтернативні форми роботи. Було запропоновано ознайомитися з бібліотекою села Бене, яка працює в дуже тяжких умовах, але зміст роботи, а це і зібраний багатий архівний матеріал, і історичні дослідження про край, і краєзнавчі наробки, збережений краєзнавчий фонд тощо, свідкують, що робота не закінчується. В бібліотеці багато консультативного матеріалу, який знайомить користувачів з сучасними бібліотечними програмами електронного врядування. Звертає увагу велика робота з угорською меншиною.
Дуже цікавий досвід роботи альтернативної бібліотеки був представлений і бібліотекою села Оросієво. Завідувач бібліотеки Гаті Георгіна Олександрівна розповіла про особливості роботи бібліотеки, особливо з дітьми, в умовах життя в угорській спільноті, яка складається в пошуку нових форм. Це такі напрямки: організація туристичної краєзнавчої діяльності, організація музичного гуртка «Ліра» (Г.О.Гаті музикант, композитор), організація дитячого музичного театру, постановка бібліотечних вистав, авторських композицій, популяризація творів української та угорської культури.
«Партнерство заради розвитку громади» – таку задачу поставила для себе бібліотека-філія с. Нове Село Виноградівського району. Про плідну співпрацю бібліотеки з владою, соціально – культурними установами села, релігійними конфесіями, підприємцями, благодійними організаціями розповіла завідувачка бібліотекою-філією с. Нове Село Молнар Мелінда.
Нове Село Виноградівського району знаходиться на прикордонній території з Угорщиною. Засновано у 1250 році. Кількість населення становить 1911 чоловік. Серед них 37% українці і 67% угорці.
Соціальне партнерство бібліотека вважає однією з основних функцій бібліотеки, прогресивною формою її взаємодії з іншими організаціями і користувачами. Цю діяльність бібліотека реалізує по різним напрямкам, використовуючи цікаві форми роботи. Це і партнерство з владою, громадськими організаціями. В бібліотеці реалізується проект «Громадські інформаційні центри у Вінницькій, Закарпатській, Львівській та Рівненській областях». Це і постійна спільна робота з освітніми і культурними закладами: навчальними і дошкільними закладами, школою мистецтв. Проводиться обмін і спільна підготовка заходів з шкільною бібліотекою і Будинком Культури села. На запрошення сільських бібліотек с.Братово і м.Виноградів ляльковий театр “Ластівка”, який діє при бібліотеці, своїми виставами популяризує угорські та українські народні казки. Бібліотека тісно співпрацює з школою мистецтв, яка допомагає бібліотеці в музичному оформлені заходів. Вони часті гості і учасники культурних свят в Угорщині, завдяки співпраці бібліотеки з Фондом «Мистецтво за Націю» м. Будоерш.
Розвивається партнерська діяльність з релігійними громадами і конфесіями. Бібліотека є партнером греко-католицької громади села. Форми співробітництва різноманітні. На запрошення бібліотеки у греко-католицькій церкві було проведено угорську історичну музичну виставу у виконанні артиста Угорського національного оперного театру Чобойо Йожеф . Спільними зусиллями щороку проводиться День Матері і дітей. Кожного року бібліотека запрошена у греко-католицький табір с. Анталовци, де члени бібліотечного клубу декоративної творчості “Люби і роби добро” проводять майстер-клас. В 2015 році бібліотека була запрошена на греко-католицький фестиваль “GÖRFESZT”. Бібліотека є партнером і римо-католицької громади смт. Вилок і м. Виноградів. Там теж щорічно спільно проводиться День сім’ї. Таким чином, бібліотека стала об’єднуючою ланкою всіх установ, які займаються духовним вихованням підростаючого покоління.
Знову про проектну діяльність як інструменті модернізації бібліотек йшла мова під час візиту у Виноградівську центральну районну бібліотеку і ознайомлення з досвідом реалізації бібліотекою проектів.
Місто Виноградів – адміністративний центр Виноградівського району(населення складає 27,6 тис. чол), розташований у південній частині Закарпатської області.
До складу Виноградівської ЦБС входить 39 бібліотек з яких: 2 –центральні, 5- міські бібліотеки-філії і 32 сільські бібліотеки-філії. Щорічно бібліотеками ЦБС обслуговується понад 45 тис. користувачів, 15% з якого становить населення угорської національності.
Директор Виноградівської ЦРБ Вашкеба Каталіна Гейзівна вважає: «Перед нашими бібліотеками стоїть вагоме завдання: зберегти і донести до користувачів увесь масив інформаційного потенціалу суспільства, вміло поєднавши традиційні послуги бібліотек з інноваційними. Ми розуміли,що бібліотеки як накопичувачі знань вже себе віджили, нам щоденно треба було доводити суспільству, державним і комерційним установам свою доцільність та корисність. Виходом з цієї складної ситуації стала грантова діяльність бібліотек».
Вона розповіла, що завдяки грантовій діяльності 51% бібліотек Виноградівської ЦБС інформатизовані і активно використовують інформаційні технології. Першою ластівкою на шляху до інформатизації бібліотек стала перемога ЦРБ у конкурсі проектів оголошеного відділом преси Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP-1Y)» у 2006 році. Наступним кроком бібліотек Виноградівщини стала перемога Асоціації угорських бібліотекарів Закарпаття у міжнародному конкурсі, оголошеном Благодійним фондом «Іллейш олопітвань» (Угорщина) у 2007 році. Мета проекту – створення при бібліотеках, що обслуговують угорські нацменшини мультимедійних центрів. Цікавою для професійного росту бібліотекаря стала перемога проекті по створенню при бібліотеці Пунктів доступу до офіційної інформації у 2009 році. ЦРБ було включено у мережу пунктів доступу громадян до офіційної інформації. 2010 рік для виноградівської громади визначний. 6 бібліотек ЦБС стали переможцями у конкурсі проектів « Організація нових бібліотечних послуг з використанням інтернет» у рамках програми «Бібліоміст». При ЦРБ у рамках проекту створений консультаційно-інформаційний центр «Право громади», на базі якого спільно з працівниками районного управління юстиції працює громадська приймальня по наданню первинної правової допомоги. Розроблені і передні до бібліотек-філій зявки на отримання. За підсумками конкурсу на кращу інноваційну бібліотечну послугу за напрямком «Захист прав та представлення інтересів громади» центральній районній бібліотеці присуджено ІІІ місце за проект «Разом з громадою – в інтересах громади», а також нагороджено Почесною грамотою Міністерства культури України.
Черговою перемогою бібліотек Виноградівщини стала перемога бібліотеки-філії с. М.Копаня
(2010 рік) у 4 раунді Конкурсу проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами з проетом «Село моє – моя родина», у рамках якого провела пошукову роботу по збору, систематизації і популяризації матеріалів про багатовікову історію села (І тис. до н.е.), життя видатних людей, традиції, звичаї, обряди села шляхом безпосереднього спілкування з жителями села, а також через Інтернет. Організувала цикл краєзнавчих заходів з залученням громадськості села та ЗМІ. Бібліотека створила мультимедійний центр, послугами якого користувалась вся громада села. Проект презентувався на ярмарку бібліотечних інновацій в Києві, досвід бібліотеки узагальнювався ЗОУНБ «Громаду села обєднала бібліотека».
У 2012 році ЦРБ взяла участь у 8 раунді Конкурсу проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами з проектом «Туристичний портрет Виноградівщини» У рамках проекту на базі сектору краєзнавчої літератури створений туристично-інформаційний центр «Туристичний портрет Виноградівщини» та блог, видали серії туристичних путівників, буклетів, віртуальних подорожей, відео роликів, залучала волонтерів та молодь до роботи клубу «Юний гід», провели 5 навчальних семінарів-тренінгів завдяки яким 23 слухачів отримали дипломи про присвоєння їм кваліфікації «Менеджер сільського туризму», видані факультетом перепідготовки та перекваліфікації УЖНУ. 27 студентів-волонтерів навчилися працювати у програмі Pover Point, створюючи відео презентації, а, користуючись Word, оформляти інформаційні видання, розробляти інформаційні буклети, рекламні видання. Проведено практичне заняття по методиці проведення «Туру вихідного дня». Досвід проекту також висвітлювався у програмі «Простір ідей». І все це можна було зробити завдяки мультимедійному обладнанню, отриманому у рамках проекту: екрану, фотоапарату, лазерному принтеру.
Ефективною роботою є реалізація проектів у партнерстві із Б/Ф »Центр громадських ініціатив».
Метою проекту «Громадська взаємодія», що реалізувався БФ «Центр громадсьтких інціатив» ( м. Перечин) за фінансовї підтримки Фонду “Східна Європа» було підвищення рівня поінформованості та обізнаності осіб літнього віку (старше 50-ти років) та осіб з особливими потребами – жителів 5 районів області у т.ч Виноградівського з питань виборчого права та виборчого законодавства шляхом організації діяльності мобільних інформаційно – консультаційних пунктів у даних районах
У результаті проекту при інтернет-центрі ЦРБ був створений мобільниий інформаційно – консультативний пункт за участю юристів-практиків, які проводили виїзні зустрічі – консультації у селах району, надавали консультації через «гарячу телефонну лінію». Позаяк проект реалізовувався напередодні виборів до Верховної Ради України, то громадяни цільової категорії мали можливість отримати неупереджену та незалежну від партійної діяльності та адмінресурсу інформацію про особливості виборчої кампанії. Нетрадиційним для бібліотек стало проведення виборчих вечорниць, де у форматі вечорниць жителі села ділились про нове у виборчому процесі, визначались з кандидатами. І все це весело, з жартами, піснями і танцями. Завдяки проекту у бібліотеках відродились така давно забута інтерактивна форма роботи, коли кожен стає учасником дійства і у неофіційній формі отримує необхідну інформацію.
Починаючи з 2012 щороку міжнародний благодійний фонд «Бетлген Габор олоп» і благодійний фонд «КМКС» оголошують проект «За угорське культурне і освітнє життя» «Бетлген Габор олоп» – це відокремлений державний фонд, основна мета якого допомагати реалізовувати проекти, які відносяться до національної політики Угорщини. Мета проекту – підтримка угорських громад Закарпаття , підвищення культурно – освітнього життя громади, примноження і збереження угорської культури на територіях інших держав, де проживають угорці ( бібліотеки Карпатського регіону). Загальна сума коштів отриманих у рамках проекту становить понад 80 тис. грн. Це- бібліотечні меблі, книги, комп’ютерна техніка з підключенням до Інтернет, поточний ремонт у бібліотеках та інш. Основним джерелом поповнення книг на угорській мові за останні три роки залишаються міжнародна грантова програма «Марої», яку з 2011 року за підтримки Національного Культурного Фонду Угорщина щорічно оголошує для бібліотек Карпатського регіону з компактним проживанням угорців. Завдяки успішній участі в конкурсі, бібліотеки Виноградівської РЦБС, Виноградівська центральна районна бібліотека за період 2011-2014 рр. отримала 1077 примірників книг на загальну суму понад 95 тис. грн. Це дитяча література, художня та галузева література, довідкові видання.
У 2014 році Національний Фонд Угорщини започаткував програму на підтримку книговидавничої справи та популяризації угорськомовної літератури за межами Угорщини, і завдяки цій програмі бібліотеки отримали 356 примірників книг на суму 50510 грн.
У рамках проекту «Знайди роботу» в бібліотеці провідний методист ЦРБ взяла участь в конкурсному відборі бібліотекарів публічних бібліотек для участі у тренінгу для тренерів «Проведення на базі бібліотек курсів з працевлаштування», оголошеному Програмою «Бібліоміст» в партнерстві з БФ «Творчий центр ТЦК». Після відвідування тренінгу у ЦРБ протягом березня-квітня місяця було проведено 4 тренінгові заняття по працевлаштуванню На тренінгах учасники отримали нову інформацію та знання з таких тем: як краще підготувати резюме, бути успішним під час інтерв’ю при прийомі на роботу, підготувати самопрезентацію для потенційного роботодавця та інше. Користуються популярністю розроблені методистами в рамках проекту буклет «П’ятнадцять кроків до впевненості в собі», памятки «Працевлаштування за кордоном», про уявні перешкоди в зрілому віці «Все тільки починається», «Робота для тих – кому за…» Створена сторінка у фейсбуку «Працевлаштування і бібліотека», де кожен може дописувати свої напрацювання з данного питання, ділитись досвідом роботи.

Після трансферу в місто Тячів гості завітали до Тячівської центральної районной бібліотеки.
Місто Тячів – районний центр на правому березі р. Тиси. Заснований в порівнянні у XIII ст. Населення 9600 жителів
На 10 тис. населення, а це люди різних національностей і культур, припадає близько десятка релігійних конфесій.
Тячівська ЦБС об’єднує 2 центральні бібліотеки та 46 бібліотек-філій. З них 5 в селищах міського типу та 41 в сільській місцевості. 22 філії мають статус “гірських”, 4 бібліотеки обслуговують компактно проживаючих угорців, а також 4 філії – румун. Населення Тячівського району становить близько 172 тис. 400 чоловік, з них угорців – 4 тис. 997 чол. (2,9%), румун – 21 тис. 298 чол. (12,4%). Районна бібліотека створена у 1947 році. Обслуговує понад 4,5 тис. користувачів, яким видається близько 78 тис. документів.. Бібліотека приваблива для користувачів, має дуже комфортні умови. Адміністрація району і бібліотеки приділяє велику увагу щодо матеріального стану бібліотек.
Після екскурсії по бібліотеці з досвідом роботи бібліотеки, а також проектної діяльністї познайомила гостей директор ЦРБ Ключкей Інна Степанівна.
Поряд з традиційними послугами, що надає бібліотека, користувачі мають безкоштовний доступ до мережі Інтернет в Інтернет-центрі, який відкритий завдяки перемоги в конкурсі “Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)” у 2007 році. Регіональний інформаційний центр (РІЦ) забезпечує відкритий доступ для широкого загалу користувачів. У 2015 році бібліотеки-філії ЦБС: с. Криве, с. Терново, с. Р. Поле, с. Лази, с. Грушово приймали участь у грантовому проекті по програмі «Бібліотека-громада: відкритий простір для діалогу 2015-2025 рр.» яку було оголошено ГО “Родинне коло”. У 2014 році бібліотека почала співпрацю з організацією «Марої» по міжнародним грантовим програмам, та по програмі книгозабезпечення бібліотек літературою сучасних угорських письменників, започаткованим Національним Фондом Культури Угорщини оголошеним у 2014 році.
Бібліотека також приймає участь в реалізації проекту «Майбутнє варто планувати». В рамках проекту були проведені акція «Плануємо майбутнє разом» до дня Св. Валентина і кіно-тусовка, акція «Подаруй квітку маку» та Майстер-клас з виготовлення вітальних листівок по технології квілінг «Створи диво власноруч» (бібліотека с. Р.Поле), Акція на пл. Поштовій «Від родинних цінностей –до багатства нації». Набувають все більшої популярності Родинні свята в бібліотеках, етнографічні свята «Цімборські посиденьки».
В рамках привернення користувачів до бібліотеки була проведена акція до Міжнародного дня друзів «Подружись з книгою та бібліотекою!»
Під час роботи в цій бібліотеці з дуже цікавим партнерським проектом «Оцифрування фільмів історичної спадщини села Терново» ознайомили нас представники ГО «Громадський ресурсний центр розвитку села Терново» Мета проекту – оцифрування 12 кінофільмів для збереження історичної падщини села Терново та створення технічної бази для можливості їх перегляду місцевими жителями та гостями села. Партнери проекту Тернівська сільська рада комунальне підприємство “Агенція регіонального розвитку Тячівського району” та Краєзнавчий музей села Терново. Досягнули зараз: організували ефективну міжсекторну співпрацю; зберегли інформацію історичного значення, що знаходиться на кіноплівках; покращили матеріальне забезпечення музею. Планують збільшити кількість туристів, що відвідають Краєзнавчий музей села Терново; підвищити рівень обізнаності місцевої молоді в сфері культури рідного села. Проект реалізований за підтримки Карпатського фонду – Словаччина, Карпатського фонду – Україна, Словацької агенції з міжнародного розвитку.
Слідуючим кроком знайомства з бібліотеками Тячіва була Тячівська центральна районна бібліотека для дітей. (Директор бібліотеки Федина Вікторія Василівна )
Фонд цієї бібліотеки становить 17437 примірників видань, обслуговує понад 2,5 тис. дітей. Треба зауважити про дуже цікаву роботу всіх дитячих бібліотек Закарпаття щодо різноманіття форм, а також їх художнього оформлення. Тут, дійсно, багато фарб і фантазії. Інформаційний стенд у вигляді великої розгорнутої книги «Книгоград запрошує» (інформація про бібліотеку), стенд найкращих читачів «Гордість бібліотеки» та стенд у вигляді будиночка «Бібліотечне життя» з фотографіями, «Палітра юних талантів» з малюнками користувачів. Заслуговує уваги і організація книжкових виставок. «Подорож казковими планетами», «Допитливій малечі про цікаві речі», батьківський куток «Малятам, їхнім мамам і татам», «Довідкове бюро Всезнайки», «Майбутньому абітурієнту». На виставці книг за шкільною програмою «Скарби книжкових фондів» ви побачите скриню з «золотими монетами» – скарб. На «монетах» можна прочитати короткий зміст книг, який спонукає до їх прочитання. Цікавий досвіт створення «Скриньки думок», за допомогою якої проводяться експрес-опитування на різні теми і співпраця з місцевою газетою, у якій діє рубрика «Літературна перерва». У ній щотижня розповідається про читацьке захоплення одного з частих відвідувачів дитячої бібліотеки ( з фотографією), а також читачі газети мають нагоду познайомитися з першими літературними спробами юних авторів. У бібліотеці окремо виділена кімната дозвілля, де можна пограти в настільні і комп’ютерні ігри і попрацювати в зоні творчості користувачів. Найкращі саморобки знаходять місто на поличці «Шедеври дитячих рук».
В останній день поїздки делегація бібліотекарів знайомилася з бібліотеками Мукачева. Треба відмітити дбайливе відношення влади міста до розвитку бібліотек. Під час екскурсії в Центральній районній бібліотеці м. Мукачева директор Дорош Ганна Юріївна розповіла про діяльність закладу, його історію і сьогодення. Бібліотека має дуже комфортне приміщення, добре укомплектований фонд, забезпечена бібліобусом. Гості мали нагоду ще раз захопитися незвичайно оформленим інтер’єром, формами роботи бібліотеки, особливо краєзнавчою туристичною діяльністю, роботою з дітьми (проект розвитку сімейного читання «Бібліоняня»).
Після цього делегація бібліотечних працівників прибула до Мукачівської центральної міської бібліотеки ім. О.Духновича. Метою візиту до бібліотеки було відвідання Інтернет-центру для користувачів з обмеженими можливостями Мукачівської МЦБС (директор Стадник Ольга Андріївна).
Інтернет-центр, який безперешкодно можуть відвідувати люди з обмеженими фізичними можливостями, було урочисто відкрито 3 грудня 2007 року до Дня інвалідів. Під Центр у бібліотеці було виділена світла, простора зала. Для інвалідів, зокрема на візках, було виготовлено спеціальні столи, облаштовано пандуси. Інтернет-центр одержав 5 комп’ютерів за фінансової підтримки уряду США (участь ЦБ у проекті LIEP II) та 10 комп’ютерів подаровані міським головою В. В. Петьовкою. Кошти на ремонт і облаштування нового Інтернет-центру також були виділені міською владою.
У липні 2010 р. бібліотека взяла участь у новому проекті “LEAP-2010: оновлення комп’ютерів і програмного забезпечення для успішних Інтернет-центрів”, оголошеному відділом освіти, науки, культури Посольства США та виграла Грант на придбання 3-х сучасних комп’ютерів. В кінці березня волонтери з австрійського міста Філах-побратима Мукачева подарували міській бібліотеці ще 4 комп’ютери.
Зараз в Інтерет-центрі бібліотеки впроваджено в життя ідею надання допомоги в оволодінні комп’ютером пенсіонерам – “Перший дзвінок для тих, кому за 50..”. В центрі проводяться навчання-тренінги.

Підводячи підсумки професійного візиту «Ознайомлення з досвідом реалізації проектів в бібліотеках Закарпаття», треба відмітити високу якість організації програми, насиченість заходами, підготовку бібліотек до візиту, високий професійний рівень всіх фахівців. Організатори влаштували також цікаву культурну програму поїздки, з якої гості змогли дізнатися дуже багато корисного про народ Закарпаття, його багатонаціональні традиціїі, історію і сьогодення.

Все це здійснило мету візиту і буде сприяти подальшому плідному співробітництву бібліотек України.

І.Б.Чернова, завідувачка бібліотекою-філією №2 Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.