VI Всеукраїнська науково-практична конференція “Бібліотека ХХІ століття: виклики, нові можливості, перспективи”

7–8 листопада на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, обласного методичного центру бібліотек ЗВО м. Миколаєва, відбулась VI Всеукраїнська науково-практична конференція “Бібліотека ХХІ століття: виклики, нові можливості, перспективи”.

У роботі професійного форуму взяли участь керівники та провідні фахівці книгозбірень ЗВО України, а саме: Наукової бібліотеки Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова – зонального методичного центру бібліотек ЗВО ІІІ та ІV рівнів акредитації Півдня України; Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету ім. Ігоря Сікорського; Наукової бібліотеки Хмельницького національного університету; Наукової бібліотеки Харківського національного університету радіоелектроніки; Наукової бібліотеки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. У конференції взяли участь і вчені-бібліотекознавці: Г.В.Шемаєва, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Харківської державної академії культури; Ю.О.Шевцова, кандидат наук із соціальних комунікацій, викладач Харківської державної академії культури; Г.А.Єрмолаєва, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи Відокремленого підрозділу “Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв” (ВП “МФ КНУКіМ”); Т.М.Борко, кандидат педагогічних наук, доцент за наказом кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”; А.І.Сидоренко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інформаційної, бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”; Т.В.Сидоренко, кандидат наук із соціальних комунікацій, завідувач кафедри інформаційної. бібліотечної та архівної справи ВП “МФ КНУКіМ”. Також у роботі науково-практичної конференції взяли участь: керівники та провідні фахівці бібліотек ЗВО м. Миколаєва, що входять до складу Методичного об’єднання; колеги з Обласної універсальної наукової бібліотеки, Центральної бібліотеки ЦБС для дорослих ім. М.Л.Кропивницького, бібліотеки-філії для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва; Науково-педагогічної бібліотеки; представники видавництв “Олді-плюс” (м. Херсон), “Іліон” (м. Миколаїв), видавець Василь Торубару.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись: С.О.Слободян – проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, професор НУК ім. адм. Макарова та О.В.Бондаренко – директор Кораблебудівного навчально-наукового інституту, кандидат технічних наук, доцент. Вони відзначили особливу роль бібліотеки вишу для розвитку навчального і наукового процесів та наголосили на значенні даного зібрання, побажали фахівцям бібліотек цікавого професійного спілкування, спрямованого на подальший інноваційний розвиток.

До уваги фахівців бібліотек було представлено доповіді та виступи з нагальних питань функціонування бібліотек ЗВО, а саме: філософії відкритого доступу у бібліотечному середовищі; формування професійних компетентностей бібліотекаря та користувача; досвіду роботи бібліотек з формування культури академічної доброчесності; тенденцій та перспектив інформаційно-аналітичної діяльності бібліотеки; проектної діяльності бібліотек ЗВО; бібліотечного середовища як дієвого простору соціокультурного розвитку тощо. Також до уваги учасників конференції було представлено огляд-презентацію творів сучасних українських письменників «Українська літературна толока» .
Крім того, на конференції було представлено виставку раритетних видань із фонду Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова; експозицію видань, подарованих бібліотеці, з автографами авторів та оригінальну виставку світлин, що відображала миттєвості насиченого та різноманітного життя Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова.

У рамках роботи конференції її учасники мали нагоду ознайомитись з новинками книжкової продукції видавництв “Іліон” (м. Миколаїв), “Олді-плюс” (м. Херсон), видавця В. Торубари.

Конференція пройшла на високому фаховому рівні, представлені доповіді та виступи учасників професійного форуму були цікавими, інформаційно насиченими та актуальними для діяльності бібліотек. Плідна робота конференції та професійне спілкування колег збагатили учасників заходу досвідом, новими ідеями.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК ім. адм. Макарова

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.