Виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга-2021» відкривається

Виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга» є однією із центральних подій миколаївського культурного року.

Книжковий форум щорічно відбувається наприкінці квітня та приурочений до Всесвітнього дня книги і авторського права, який відзначається 23 квітня. Історія Форуму розпочалася ще у 2003 році, коли Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького ініціювала ідею створення локації, де могли б зустрічатися люди, зацікавлені в розвитку миколаївського літературного середовища – автори книг і видавці, митці, любителі читання; де можна поспілкуватися, відпочити, наповнитися новими ідеями і враженнями, придбати нові книжки.

Щороку до культурних подій Форуму як до справжньої оази тягнуться поціновувачі творчості миколаївських авторів. Тут відбуваються літературні читання, автограф-сесії, театралізовані перфоманси, музичні вечори, бібліоночі тощо. Їх настільки багато, що програма подій кожного року розписана по годинах. Якщо в інтернеті задати пошук «виставка видавництв «Миколаївська книга», вас накриє хвиля приємних спогадів і пам’ятних фото подій, дорогих серцю облич. Багатьох постійних учасників книжкового форуму вже немає серед нас…Валерій Бойченко, Валерій Карнаух, Юрій Крючков, зовсім недавні втрати – Дмитро Кремінь, Олександр Кремко, Володимир Пучков… Нищівний вірус продовжив трагічний рахунок серед відомих миколаївців – бібліотекар Андрій Алієв, науковиця та письменниця Інна Гаврилова, видавець Віктор Швець…

Понад рік ми всі живемо у новій реальності. Слово «скасовано»  перекреслило багато очікувань.  Проте життя продовжується, і ми не скоряємося викликам долі та кажемо: «Миколаївській книзі-2021» – бути!!! У минулому році виставка вперше відбулась у віртуальному форматі. У цьому році вона також відбудеться онлайн з 19 по 24 квітня.

10 миколаївських видавництв та видавничих центрів, а саме видавці Ірина Гудим, Василь Торубара, Лев Траспов, Павло Шамрай, Віктор Швець, видавництва «Іліон» та «Яслав», видавничі центри МОІППО, НУК ім. адмірала Макарова, ЧНУ ім. П. Могили презентують 113 нових книг.

Традиційно головним організатором виступає Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького (ЦМБ), захід відбувається за підтримки управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Миколаївської облдержадміністрації та управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради. Партнерами цьогорічної виставки є: Миколаївська обласна бібліотечна асоціація (МОБА), Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В.О. Лягіна (ОДБ), Центральна міська бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка (ЦДБ), Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва (НПБ).

Головними точками онлайн-доступу до подій «Миколаївської книги-2021» стануть сайти, ютуб-канали, фейсбук-акаунти, блоги організаторів та партнерів.

Онлайн-контент виставки представлений широким спектром відеопродукції: екскурсіями, оглядами, інтерв’ю з книговидавцями та авторами, буктрейлерами на книги миколаївських авторів, відеопрочитаннями творів тощо. На віртуальних відвідувачів чекають прямі ефіри у фейсбуку та на платформі ZOOM з відомою краєзнавицею Тетяною Губською, авторкою фентезійних романів Оленою Півненко, літературною дебютанткою, філологинею Олександрою Філоненко, дитячими авторками Ольгою Славною і Тетяною Свірською, яких представлять ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького, ОДБ ім. В.О. Лягіна, НПБ.

На бібліотечних сторінках у фейсбуку для городян спалахне флешбук «Літературні смаколики від миколаївських письменників», організований ЦДБ ім. Ш. Кобера та В. Хоменка та її філіями (більш докладна інформація у блозі «Бібліотека міста N»).

У Всесвітній день книги і авторського права містяни познайомляться з результатами ХV обласного конкурсу «Краща Миколаївська книга», відбудеться прем’єра буктрейлерів до книг-переможниць, створених фахівцями ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького та її філій.

Вперше в межах програми виставки буде представлено авторський ютуб-проект «Альтанка» від букблогера Костянтина Картузова. Понад 20 миколаївських авторів стали гостями його імпровізованої відеостудії.

Виставка фінішує сюжетом від молодого оглядача культурних новин Романа Галкіна на Talk-блозі «Літсуботи» – новому креативному проекті ЦМБ ім. М. Л. Кропивницького.

Будьте з нами весь фестивальний тиждень!

Дивіться, читайте, обмінюйтесь думками!

Слідкуйте за подіями «Миколаївської книги-2021» за гештегами #Миколаївськакнига,  #ЧитайМиколаїв, #Твоябібліотекапоруч.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.