Успішною може бути тільки та бібліотека, яка має своє індивідуальне обличчя, особливий статус і оригінальну концепцію діяльності

Саме такого висновку дійшли учасники семінару-практикуму для завідувачів бібліотек ЦБС для дорослих м. Миколаєва, які зібралися 14 червня в бібліотеці-філіалі № 13.

Наскрізною темою стало обговорення питань, пов’язаних з впровадженням профілювання і спеціалізації в практику бібліотек. В ході зустрічі було представлено загальні тенденції та кращі практики використання спеціалізації і профілювання в умовах публічних бібліотек України й інших країн світу, відбувся обмін досвідом роботи бібліотек ЦБС для дорослих з вищезазначеного напрямку.

Своїми напрацюваннями поділилися бібліотеки, які, завдяки успішній діяльності, вже пізнавані на культурній мапі міста. Це бібліотека №2, яка 15-й рік поспіль займається еколого-просвітницькою роботою та сприяє вихованню екологічної культури, бібліотека №16,  що позиціонує себе як етнобібліотека болгарської культури, бібліотека №18, що працює під гаслом «Від краєзнавства – до краєлюбства», бібліотека-філіал для юнацтва, яка активно розвиває реальний і віртуальний молодіжний бібліоPROстір.

Бібліотеки № 3,10,13, в яких протягом останніх 3-х років у результаті капітальних ремонтів відбулися кардинальні зміни, створили сучасні бібліотечні простори у відповідності до обраних оригінальних концепцій розвитку. Так, з «депресивних» закладів культури, вони трансформувалися у сповнені особливого змісту і аури «Морську бібліотеку», «Бібліотеку-садибу» і «Бібліотеку-оранжерею книг і квітів».

Про свої перші кроки на шляху профілювання розповіли й представники бібліотеки-філіалу №12, де, в ході реалізації проекту згуртування громади міста «Миколаїв: Ми – коло!», створено бібліотечний коворкінг і розпочато оформлення бібліотеки у форматі «Книжковий мегаполіс».

Учасники зустрічі ознайомилися також з інноваційним досвідом створення молодіжних бібліопросторів в Україні. Під час скайп-спілкування роботу Молодіжного центру «Lesya Hub» презентували директор КУ «Дружківська центральна міська бібліотека ім. Лесі Українки» Т.О. Романченко і завідувач відділу методичної роботи, інновацій і комп’ютеризації С.М. Сафронова.

В результаті обговорення бібліотекарі дійшли висновку, що зробити бібліотеку яскравою, надати їй нестандартної форми, внести ефект новизни і справити враження на сучасного читача – завдання не з легких. Всі зміни вимагають нових рішень, нових підходів, нового стилю. Ключовим ресурсом в реалізації цих процесів є бібліотекарі, їх професіоналізм, комунікативні навички, ініціативність, креативність. Дійсно, трансформація бібліотек багато в чому визначається професійною свідомістю бібліотекарів.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.