Дегустуємо літературу з новим проєктом

Цього року читачів обласної бібліотеки для юнацтва потішила чудова новина: фонд книгозбірні поповнили вісімсот (!) видань українських і зарубіжних авторів, отриманих від Українського інституту книги. Щоб здійснити якнайефективнішу промоцію цих видань для широкого загалу, ми започаткували проєкт «СмакBook від УІК». Він став одним із пріоритетних напрямків роботи закладу на 2021 рік. До реалізації проєкту долучилися партнери – філологічний факультет МНУ ім. В. О. Сухомлинського.

«СмакBook від УІК» втілюється в двох напрямках: «Промоція» і «Вивчення». Промоція у різних форматах є завданням всіх відділів бібліотеки.

Найбільш цікавою і дієвою формою популяризації книги і читання стали літературні стріми «Читацькі посиденьки з автором». Наразі ми провели вже п’ять стрімів, гостями яких стали відомі українські письменники Анастасія Нікуліна, Наталія Довгопол, Катерина Міхаліцина, Сергій Гридін і Марта Гулей. Змішаний формат зустрічей (онлайн / офлайн) дозволяє залучити широку читацьку аудиторію. Рекордну кількість шанувальників посиденьок зібрав літстрім із Катериною Міхаліциною – тоді до зум-конференції долучилися викладачі та студенти трьох миколаївських вишів, учні восьми закладів загальної освіти міста Вознесенська, а також бібліотекарі і читачі мало не з усіх районів області. «Велелюдним» був і стрім із Мартою Гулей, на який завітали більше сімдесяти книголюбів з різних куточків України. Цікаве, щире, емоційне спілкування з письменниками спонукає учасників заходів знайомитись з їхньою творчістю і поповнювати список нових улюблених книжок. Тому після стрімів молоді люди часто вирушають у відділ абонементу, щоб взяти твори автора, з яким щойно зустрілись онлайн. І тут-таки починається подорож книжки до серця читача. І хто цим тішиться більше, як не ми, бібліотекарі?

У межах проєкту «СмакBook від УІК» бібліотека для юнацтва запрошує читачів, колег міста і області на онлайн-спілкування з представниками провідних українських видавництв. Свої новинки в нас вже презентували «Vivat», «Видавництво Старого Лева», «Саміт-книга» і «Видавництво». Такі зустрічі є чудовою можливістю поговорити в колі зацікавлених про українські книжкові новинки, зарубіжні бестселери, познайомитися з творчістю молодих письменників, дізнатися найближчі плани видавництв. Приємним бонусом стають нові знайомства, яку виростають у щиру дружбу. Саме після однієї із зустрічей фахівці ОБЮ затоваришували з пані Надією Кузінською – менеджеркою по співпраці з бібліотеками видавництва «Vivat».

За пів року реалізації проєкту бібліотекарі підготували одинадцять буктрейлерів, вісімнадцять відеооглядів книг українських і зарубіжних авторів, створили шість літературних онлайн-ігор. Мультимедійні продукти нашої бібліотеки до вподоби не лише письменникам (дякуємо Дарі Корній та Надії Гуменюк за відгуки!), а й користуються попитом серед бібліотекарів і читацької аудиторії.

Ефективною залишається й традиційна форма популяризації нових надходжень – постійна виставка-інсталяція «Книжкове асорті від Українського інституту книги», котра експонується у відділі обслуговування користувачів. Активно збирають читацькі вподобайки та коментарі і дописи про жанрові новинки на бібліотечній Facebook-сторінці.

У кінці року ми перейдемо на завершальний етап реалізації проєкту «СмакBook від УІК» – «Вивчення». Буде проведено комплексне локальне дослідження, покликане визначити ефективність форм і методів популяризації видань від Українського інституту книги, а також дослідити, як часто їх використовували бібліотекарі й читачі.

Утім, уже зараз маємо численні позитивні відгуки читачів, учасників заходів, колег. Не зупиняємося і продовжуємо працювати. Незабаром на вас чекають нові зустрічі з письменниками і видавцями, свіженькі буктрейлери і цікавезні почитайки-грайки за улюбленими книжками.

Тетяна Гервасьєва, провідна бібліотекарка відділу автоматизації бібліотечних процесів Миколаївської бібліотеки для юнацтва

Гервасьєва Т. Дегустуємо літературу з новим проєктом / Тетяна Гервасьєва // БібліоАс. — 2021. — № 24. — С. 29–30

 

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.