Всеукраїнська науково-практична конференція “Сучасні тренди розвитку бібліотеки ЗВО цифрової епохи в структурі інформаційного забезпечення навчального процесу, наукової та дослідницької діяльності ЗВО”

“Сучасні тренди розвитку бібліотеки ЗВО цифрової епохи в структурі інформаційного забезпечення навчального процесу, наукової та дослідницької діяльності ЗВО” – саме цій темі була присвячена Всеукраїнська науково-практична конференція, яка відбулась 11 листопада на базі Наукової бібліотеки Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова. Захід проходив у форматі онлайн на платформі Zoom.

У роботі професійного форуму взяли участь понад 60 учасників, це керівники та провідні фахівці книгозбірень закладів вищої освіти України, м. Миколаєва, публічних бібліотек, науково-педагогічні працівники та директор видавництва «Олді+».

Відкрила конференцію Т. М. Костирко, директор Наукової бібліотеки НУК ім. адм. Макарова, кандидат наук із соціальних комунікацій.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась І. О Іртищева, проректор з науково-педагогічної роботи та інноваційної діяльності Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова, доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту. Вона наголосила на тому, що бібліотека ЗВО на сучасному етапі розвитку та модернізації вищої освіти в Україні повинна сприяти, у межах своєї компетенції, впровадженню європейських норм і стандартів освіти, підвищенню наукового рейтингу університету, гнучко та оперативно реагувати на зміни потреб і очікувань своїх користувачів, та побажала фахівцям бібліотек плідної праці, цікавого професійного спілкування, спрямованого на подальший інноваційний розвиток.

Було представлено багато доповідей та виступів, присвячених нагальним питанням функціонування бібліотек ЗВО, в яких учасники презентували результати практичного досвіду та наукових досліджень, а саме: сучасні стратегії розвитку університетських бібліотек; доступ до інформаційних ресурсів бібліотек ЗВО; науково-дослідницька діяльність бібліотек ЗВО; книжкова спадщина бібліотек: вивчення та збереження; бібліотечне середовище як дієвий простір соціокультурного розвитку. Велику увагу в доповідях учасників конференції було приділено питанням бібліотечної освіти в умовах цифровізації, проблемам формування цифрових компетентностей та цифрових бібліотечних сервісів, читанню в цифрову епоху. Окремий тематичний блок в програмі конференції було присвячено досвіду роботи бібліотек з формування культури академічної доброчесності. Всі доповіді було подано у вигляді змістовних наукових презентацій, тож захід пройшов в атмосфері підвищеного інтересу до кожного виступу.

В межах конференції з презентацією електронно-бібліотечної системи видавництва «Олді+» виступив директор видавництва О. П. Головко. Учасники заходу мали можливість задати питання та дізнатися більше про нову платформу видавництва.

Всеукраїнська науково-практична конференція пройшла на високому фаховому рівні. Атмосфера конференції сприяла творчому, зацікавленому та конструктивному спілкуванню. Наприкінці конференції відбувся обмін думками між учасниками конференції, було висловлено вдячність за інформативні доповіді та цікавий практичний досвід роботи. Плідна робота та професійне спілкування колег збагатили учасників заходу новими ідеями.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.