Комплімент-послуги в бібліотеці

Дитячі бібліотеки міста вже кілька років поспіль відходять від традиційних форм підвищення кваліфікації та впроваджують інноваційні форми, які допомагають зробити навчання бібліотечних працівників більш цікавими та продуктивними.

Так, днями в нашій бібліотеці відбулось дискусійне обговорення у форматі долтон-планів «Комплімент-послуги в бібліотеці: наші наміри, наші можливості, наші вміння, наші бажання».

Долтон-план – система організації навчально-виховної роботи в школі, заснована на принципі індивідуального навчання. Назву отримала від м. Долтон (США, штат Массачусетс), де вона вперше була застосована. Учень отримував від вчителя – порадника вказівку, а потім працював самостійно. Що сталося і в нашому випадку. Учасники дискусії отримали завдання, самостійно попрацювали над ним та розповіли про результати на нашій зустрічі.

 Що ж таке комплімент –  послуги?  Комплімент-послуга – це додаткова, нетрадиційна, незвична сервісна послуга, невластива для організації (в даному випадку для бібліотеки). Послуга, яка приваблює, заманює і спонукає користуватися й іншими послугами. В ідеалі це безкоштовна послуга, своєрідна «приманка» для користувачів.

 Модератори заходу  – працівники відділу бібліотечного маркетингу –представили асортимент комплімент-послуг в дитячих бібліотеках міста. Кожна з філій розповіла про свої знахідки, найбільш вдалі та популярні серед читачів. Це і дні народження в бібліотеці, і послуги бібліоняні, «домашка в бібліотеці»,  ігротека та відеосалон, майданчик інтерактивних розваг, електронна реєстрація в ДНЗ, оплата комунальних платежів он-лайн, придбання ж/д білетів за допомогою Інтернет тощо.

Аналітики – директор ЦМБД ім.Ш.Кобера і В.Хоменко Семілєт Н.В. і зам.директора з бібліотечного обслуговування Гречко Г.С.           в ході обговорення зробили акцент про  необхідность та рентабельность таких послуг. Присутні дійшли висновку, що комплімент-послуги є дуже важливим напрямком роботи кожної дитячої бібліотеки сьогодні, адже дозволяють залучити нових користувачів і запровадити нові популярні форми роботи з ними.

Обмін досвідом – це завжди цікаво та пізнавально, кожен ділився власними напрацюваннями, а взамін отримав ще більше ідей для втілення у своїй бібліотеці.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.