Лист-звернення шкільних бібліотекарів України до Міністра освіти і науки України

Лист-звернення шкільних бібліотекарів України
до Міністра освіти і науки України С. М. Шкарлета
щодо затвердження Положення про бібліотеку закладу загальної середньої освіти

Відповідно до стратегічних напрямів, визначених Національною стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року, схваленої Указом Президента України від 25 червня 2013 року № 344, в частині вдосконалення бібліотечного та інформаційно-ресурсного забезпечення освіти і науки, з метою вдосконалення нормативно-правової бази діяльності бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів України, оптимізації їх роботи, головним координаційним науково-методичним центром мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України – Державною науково-педагогічною бібліотекою ім. В.О.Сухомлинського Національної академії педагогічних наук України спільно з ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” (відділ науково-методичного забезпечення видання навчальної літератури)підготовлено нову редакцію Положення про бібліотеку закладу загальної середньої освіти.
Чинне до 2018 року Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу (затверджене МОН України наказом від 14 травня 1999 року №139), яким користувались 15000 шкільних бібліотек,скасовано.
Скасування Положення обумовлено рішенням МОН України, яке визнало його застарілим і рекомендувало подати на затвердження нову редакцію документа з урахуванням сучасних вимог до шкільної бібліотеки, яка є обов’язковим структурним підрозділом навчального закладу і важливою інформаційною складовою його освітнього простору.
Головною метою діяльності шкільної бібліотеки є надання вільного доступу до інформаційних ресурсів, консультування і навчання школярів працювати з інформацією, підвищення рівня їх читацької, інформаційної грамотності та компетентності, сприяння вихованню в учнівської молоді засобами книги високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про своє й народне благо, готовності до розбудови демократії, виконання громадянського та конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, прагнення до цілісності, незалежності України.
Світовий досвід показує, що країни, учні яких досягли високих результатів у міжнародних дослідженнях з оцінювання якості знань (PISA), значну увагу приділяють саме розвитку та модернізації шкільних бібліотек.
Розроблене Положення пройшло громадське обговорення, організоване у 2016 та 2018 роках Державною науково-педагогічною бібліотекою ім. В.О.Сухомлинського НАПН України. Починаючи з 2016 року розробники тричі подавали проєкт документа на розгляд до МОН України, останній раз − у 2019 році. Адже відповідно до Закону України “Про бібліотеки і бібліотечну справу” (РозділVIII, Стаття 24.Державне управління бібліотечною справою): “Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні бібліотеки, здійснюють керівництво підвідомчими їм бібліотеками. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні бібліотеки, реалізують державну політику в галузі бібліотечної справи, визначають систему управління мережею підпорядкованих їм бібліотек, забезпечують координацію їх діяльності з бібліотечною системою спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері культури”.
Представляючи інтереси всіх шкільних бібліотек України, ми активісти ініціативних груп шкільних бібліотекарів України, звертаємось до Вас, шановний Сергію Миколайовичу з проханням вирішити питання щодо затвердження Положення про бібліотеку закладу загальної середньої освіти, яке з нетерпінням чекають шкільні бібліотекарі України.

Відповідь МОНу

Опубліковано у Діяльність | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.