Молоді бібліотекарі «увімкнули» креативність

Останнім часом дуже поширеною є думка про те, що важливими складовими професії  бібліотекаря є прагнення до творчості, розвитку і вдосконалення, відмови від застарілих, неефективних форм та методів роботи. Дедалі частіше в бібліотечній діяльності вживаються поняття «інноваційність», «нестандартність», «креативність». Тому невипадково, предметом уваги учасників чергового заняття Студії компетентного бібліотекаря, що відбулося 26 березня 2019 р. в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, стало  навчання молодих бібліотекарів креативному мисленню.

VIII заняття Студії «Креативне мислення як фахова компетенція сучасного бібліотекаря» зібрало спеціалістів Обласної бібліотеки для юнацтва, Обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна, ЦБС для дорослих, ЦБС для дітей, Науково-педагогічної бібліотеки і двох університетських бібліотек міста Миколаєва.

Вже стало традицією під час проведення засідань Студії знайомитися з досвідом роботи бібліотек за певними напрямками, авторськими напрацюваннями провідних бібліотекарів України. Цього разу в скайп-режимі слухачі Студії занурилися в засвоєння інструментів креативного мислення. Допомогла їм в цій нелегкій справі завідувач відділом документів іноземними мовами Дніпровського міського комунального закладу культури «Централізована система публічних бібліотек для дорослих» Олена Степанюк.

Як завжди на зустрічі обговорювалося багато цікавих ідей, нової інформації, моделювалися певні бібліотечні реалії та можливі варіанти виходу з них. Відкриттям для багатьох учасників Студії стала нова спікерка –  к.п.н., викладачка кафедри культурології ВП МФ КНУКіМ, надійна партнерка Бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького Лариса Калініна. Драйвова сесія «Увімкни креативність» від Лариси Анатоліївни стала веселим і творчим випробуванням, справжнім розривом шаблонів стереотипного мислення. Молоді фахівці із задоволенням виконували практичні завдання, створювали оповідання з нереальним сюжетом, вітання з ювілеєм бібліотеки та інсценували їх, уявляли себе героями книжок, співали і танцювали.

Серед вражень, які були висловлені учасниками під час традиційної фінальної рефлексії, були такі: «отримали яскравий емоційний заряд новизни», «відволіклися від буденного життя», «отримали багато позитиву», «зняли напругу», «відчули себе як у дитинстві», «з’явилося бажання креативити», «повірили в свою креативність».

Основним побажанням студійців стало продовження навчання, адже так приємно знову відчути себе креативними, спробувати згенерувати нестандартні ідеї, попрацювати в команді однодумців.

*Студію компетентного бібліотекаря створено за ініціативи Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького в 2017 р. за підтримки Миколаївської обласної бібліотечної асоціації. Студія запроваджена як навчальний дискусійний майданчик, що поєднав активних молодих фахівців 10 бібліотек міста, зокрема Обласної бібліотеки для юнацтва, Обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна, Централізованої бібліотечної системи для дорослих, Централізованої бібліотечної системи для дітей, 5 університетських бібліотек і Науково-педагогічної бібліотеки  м. Миколаєва.

 

 

 

 

 

 

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.