Посольство Х Книжкового Арсеналу в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» цього року став доступним і для жителів Миколаєва. Через пандемію та карантинні обмеження у 2021 році він уперше проводився не лише в Києві. Разом із Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація» фестиваль започаткував спільний проєкт «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці». Завдяки йому 187 книгозбірень у різних регіонах України й за кордоном, зокрема і Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва, відкрили Посольства Книжкового Арсеналу, тож протягом 23-27 червня відвідувачі мали змогу долучитися онлайн до всеукраїнських івентів та регіональних літературних заходів, що їх організували бібліотеки.

У межах спеціальної підліткової програми «Просто цікаво, що буде в кінці» користувачі бібліотеки отримали відповіді на поширені серед підлітків запитання: як приборкати панічні атаки й істерику, подолати агресію та фобії, відчути довіру до дорослих та розвинути мотивацію до навчання, протидіяти булінгу та знайти компроміси з батьками під час вебінару з психотерапевтом Олексієм Карачинським «Нам не давали інструкції: Q&A про ментальне здоров’я для підлітків». За коміксами «Кода» Саймона Спаррієра і Матіаса Берґари, «Пташеня» Дарсі ван Полгіста й Ієна Бертрама, «Академія «Парасоля» Джерарда Вея і Габріеля Ба відбулася онлайн-дискусія «Постапокаліпсис сьогодні: виживання в новій реальності». Предметом обговорення стали катаклізми в мальописах, зображення авторами та художниками світу, чий кінець є початком чогось нового, а також пошук того, заради чого варто жити та боротися. У розмові взяли участь перекладачка коміксів, редакторка Марина Дубина, літературознавиця Тетяни Калитенко, резидентка підліткової редакції Teenside онлайн-видання «Букмоль», членкиня журі літературного конкурсу #безпробілів Соня Коптюх.

Під час стріму «Канон українських письменниць: давні та нові імена» йшлося про вітчизняних авторок ХІХ століття та 1920-30-х років. Емоційно, але фахово спонукали до прочитання текстів наших чудових жінок відомі українки: літературознавиця, лауреатка Шевченківської премії (1996), членкиня журі премії «Книга року ВВС», співзасновниця Київського інституту гендерних досліджень Віра Агеєва, координаторка програми «Ґендерна демократія» Фонду ім. Гайнріха Бьолля Анна Довгопол, українська співачка та телеведуча Ірина Борисюк.

У книжці «Бунтарки: нові жінки і модерна нація» авторки акцентували увагу на тому, що письменниці відстоювали власний приватний та публічний простір і змінювали літературу, країну, ставлення до ролі жінки та її присутності в різних сферах людської діяльності. Це відомі нам зі шкільних уроків Марко Вовчок, Олена Пчілка, Ольга Кобилянська, Леся Українка і менш прочитані, але так само важливі Наталя Кобринська, Софія Яблонська, Людмила Старицька-Черняхівська, Уляна Кравченко, Ірина Вільде тощо.

До вдосконалення навичок володіння рідною мовою мотивував стрім «Як їсти, пити та чути українською?» – жвавий та іронічний діалог радіоведучої, чудової виконавиці аудіокниг та аудіовистав Соні Сотник з Ольгою Дубчак – кандидаткою філологічних наук, літературною редакторкою видавництва «Віхола», авторкою науково-популярного видання «Чути українською» про відмінності літературної і розмовної мови, суржик і діалекти, дикцію і наголоси, вивчення української мови в школі та актуальність нового українського правопису.

Також у межах проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» бібліотека організувала для юних читачів голосні читання казок Віри Марущак з ілюструванням оповідань та вікторинами у Манганарівському сквері, для молоді – літературний вікенд від літературно-музичного об’єднання «Молодість у віршах» у Rock Hata. Окрім цього, поза межами нашого міста, в Березанській публічній бібліотеці Березанської селищної ради, відбулась творча зустріч з письменницями Оленою Півненко, Анною Софіною та Тетяною Свірською.

Завдяки прекрасній ініціативі ВГО «Українська бібліотечна асоціація» та Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» Посольство Книжкового Арсеналу, відкрите в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва, залучило містян до заходів однієї з найбільш значних культурних подій України.

Оксана Ярмоленко, заступник директора з основної діяльності Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва

Ярмоленко О. Посольство Х Книжкового Арсеналу в Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва / Оксана Ярмоленко // БібліоАс. — 2021. — № 24. — С. 30–31.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.