Вітаємо!

Шановні колеги, працівники бібліотек Миколаївщини!
Від імені управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації і від себе особисто дозвольте сердечно привітати всіх Вас із Всеукраїнським днем бібліотек! Всеукраїнський день бібліотек, що традиційно відзначають в Україні 30 вересня, свідчить про глибоку повагу до культури, освіти, духовних надбань і, безперечно, про визнання тієї великої ролі, яку відіграє в державі така поважна інституція, як бібліотека.
Всіх без виключення працівників бібліотек можна сміливо назвати патріотами своєї справи, які, незважаючи на численні труднощі, зуміли зберегти бібліотеки і щоденно своєю клопіткою працею доводять їхню соціальну значущість.
Бібліотеки Миколаївського регіону активно працюють над формуванням регіональної бібліотечної політики, розробкою основ подальшого розвитку бібліотечної справи в області, та подальшим створенням сучасної моделі бібліотеки. І досягли у цьому значних успіхів.
Проєктна діяльність бібліотек спрямована на запровадження сучасних послуг для громади. Так, Миколаївська ОУНБ на базі бібліотек області реалізовувала проєкт «Медіаграмотна громада: місія здійсненна!» за підтримки Посольства США в Україні, в обласній універсальній науковій бібліотеці за сприяння посольства США в Україні відкрито зону вільного читання і творчу майстерню «Fab lab» з 3-D принтером, обласною універсальною науковою бібліотекою презентовано локальний проєкт «Цифрова колекція раритетів» — електронний ресурс, до якого увійдуть оцифровані видання з приватних книжкових колекцій відомих миколаївських діячів, колекцій прижиттєвих видань видатних письменників і вчених, тематичних колекцій.
Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва — в числі переможців грантового конкурсу “Місто інновацій-2019”. Проєкт «Створення молодіжного простору “SOS: Соціалізація. Освіта. Спілкування”» Миколаївської ОБЮ здобув перемогу і грантові кошти у сумі 99,9 тис. грн.
Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна завдяки отриманому гранту від Українського Культурного Фонду 1-4 жовтня 2019 року проводитиме Відкритий літературний фестиваль «BooKids Fest».
Євгенівська сільська бібліотека-філія Снігурівської ЦБС продовжує роботу в рамках міжнародного проєкту «Підтримка колишніх жертв націонал-соціалізму через організацію дозвілля, направленого на зміну якості життя та відчуття своєї значущості в суспільстві, подолання ізольованості», що був підтриманий німецьким Федеральним фондом «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» та всеукраїнською благодійною організацією «Турбота про літніх в Україні». У бібліотеках Врадіївської та Вітовської ЦБС продовжується робота в рамках реалізації Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва.
У рамках проєкту соціально-економічного співробітництва між ТОВ «СТЛЦ Белаз-Україна» та Білозірською сільською радою, що впроваджується під патронатом посла республіки Білорусь в Україні, на території Білозірської бібліотеки-філії Вітовської ЦБС було обладнано спортивно-тренажерний майданчик. Мішково-Погорілівською сільською бібліотекою-філією Вітовської ЦБС спільно з місцевою ЗОШ реалізовано проєкт «Майбутнє за бібліотеками» за підтримки Центру європейської політики Словацької Республіки. На базі бібліотек Вітовської ЦБС продовжується реалізація локального проєкту «Бібліотека на зв’язку: твій он-лайн лікар».
Проєкти ОТГ, що спрямовані на розвиток бібліотек: «Оновлення матеріально-технічної бази у Новоєгорівській сільській бібліотеці» (Баштанська ЦБС) за підтримки платформи «Громадський проєкт» та програми «Бюджет участі»; «Центр освіти дорослих як платформа активності розвитку Галицинівської ОТГ» (Вітовська ЦБС) за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Представництва DVV International в Україні та громадської організації «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива».
Бібліотеки вибудовують свою діяльність з урахуванням Глобальних цілей сталого розвитку ООН. Новобузькою ЦРБ спільно з громадською організацією «Флокс» за участю волонтера посольства Великобританії реалізовано проєкт «EnglishSpeakingClub» з метою підвищення рівня знань іноземної мови для переселенців «Ми хочемо ділитися своїми знаннями та надихати людей вчити англійську». ЦБС області забезпечують інформаційний супровід у реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проєкту «Я маю право», що реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги та ін.
Бібліотеки співпрацюють з Південним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. Так, Арбузинською ЦРБ реалізовано проєкт «Ти не один — бібліотека завжди поруч». Робота із суб’єктами пробації проводилася і у Новоодеській ЦРБ — організовано семінар «Правова освіта — це спосіб життя».
Користувачі бібліотек області можуть навчатися комп’ютерній грамотності та роботі з електронними сервісами, отримувати дистанційні консультації фахівців з правових та соціальних питань, стати учасниками вебконференцій та скайп-спілкувань з відомими особистостями, здобувати онлайн-освіту та ін.
Завдяки співпраці з Українським інститутом національної пам’яті на базі бібліотек користувачі знайомляться з фотодокументальними виставками «100 років боротьби: українська революція 1917-1921 рр.» (Арбузинська, Березанська, Єланецька, Казанківська ЦРБ), «УПА — відповідь нескореного народу» (Арбузинська, Казанківська ЦРБ), «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України» (Арбузинська ЦБС). На базі Братської, Врадіївської, Кривоозерської ЦРБ, Коблевської ПБ відбувалися покази та обговорення фільмів у рамках ІІ фестивалю європейського кіно за ініціативою УБА спільно з кінодистриб’юторською компанією «Артхаус Трафік» на замовлення Представництва ЄС в Україні.
День бібліотек — це добра нагода для привітання зі святом і користувачів бібліотек, і відданих їм друзів, меценатів і спонсорів, дарувальників книг, усіх, хто підтримує бібліотеки добрими справами. То ж вітаю всіх причетних з Всеукраїнським Днем бібліотек!
Михайло Димитров, начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.