Креативні форми роботи: здивувати, захопити, залучити!

Професійна компетентність фахівця бібліотеки вищого навчального закладу – основа його майстерності, що формується завдяки практичному досвіду, особливо інноваційному. Виявленню творчого підходу фахівців до своєї справи сприяють професійні конкурси.

Наукова бібліотека НУК не тільки активно приймає участь у різноманітних конкурсах професійної майстерності, які проводять Українська бібліотечна асоціація, Миколаївська обласна бібліотечна асоціація, провідні бібліотеки України та м. Миколаєва, але й організовує з власної ініціативи. Так, з метою удосконалення професійної компетентності, стимулювання активності бібліотечних працівників до ефективного використання інноваційних технологій у професійній діяльності, з квітня по грудень 2016 року в Науковій бібліотеці НУК імені адмірала Макарова проходив професійний творчий конкурс «Креатив-захід».

Конкурс був спрямований на сучасну, інтерактивну рекламу книги, читання, послуг бібліотеки та створення умов для обміну креативними ідеями. Пріоритетними завданнями конкурсу були: промоція книги, читання, можливостей книгозбірні шляхом використання сучасних засобів реклами; стимулювання активності бібліотечних працівників до ефективного використання інноваційних технологій; позиціонування Наукової бібліотеки як сучасного інформаційного та дозвіллєвого центру НУК.

З метою методичного забезпечення даного професійного конкурсу, заступником директора з наукової роботи та відділом бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи НБ НУК були розроблені: «Положення про конкурс «Креатив-захід»» та методичні рекомендації.

У конкурсі прийняли участь усі відділи бібліотеки. На розгляд журі та провідних фахівців книгозбірні було представлено 10 конкурсних робіт. Це – масові заходи з використанням креативних форм популяризації книги та читання, а саме: експозиція творів декоративно-прикладного мистецтва «Майстерня радості душі», тематична зустріч «Завітайте до музею», інформаційна година «Відомі українські математики», краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка», година мужності «Війна пройшла крізь їхні душі», інформ-ревю «Корабельний край. Пам’ять часів», бібліотечний квілт «Почитай, не пошкодуєш». А також, були презентовані інноваційні форми наочної популяризації літератури: розгорнута книжково-ілюстративна виставка-інсталяція «Великі битви священної війни» та віртуальні виставки, виконані з використанням сучасних сервісів: віртуальна виставка «Science is the poetry of reality» (до Року англійської мови в Україні) та виставка-персоналія «По праву великого таланту» (до 70-річчя від дня народження відомої миколаївської поетеси Катерини Олександрівни Голубкової).

Підводячи підсумки конкурсу, журі, враховуючи експертні оцінки провідних фахівців бібліотеки, визначило переможців:

  • «Гран-прі» одержав відділ обслуговування Наукової бібліотеки у Навчально-науковому інституті автоматики та електротехніки НУК за виставку творів декоративно-прикладного мистецтва «Майстерня радості душі»;
  • I місце – Електронний читальний зал за краєзнавчий сторісек «Миколаїв: історична мандрівка» та відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки у Навчально-науковому гуманітарному інституті за годину мужності «Війна пройшла крізь їхні душі»;
  • II місце – відділ бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи за віртуальну виставку-персоналію «По праву великого таланту» та абонемент молодших курсів Машинобудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних, інженерно-технологічних наук за інформаційну годину «Відомі українські математики»;
  • III місце – відділ обслуговування користувачів Наукової бібліотеки в Машинобудівному навчально-науковому інституті за інформ-ревю «Корабельний край. Пам’ять часів» та відділ наукової, іноземної літератури та періодичних видань за віртуальну виставку «Science is the poetry of reality».

А також, дипломи конкурсу у різноманітних номінаціях отримали: інформаційно-бібліографічний відділ НБ НУК («За створення соціальної реклами, спрямованої на просування читання серед студентської молоді»), читальний зал відділу обслуговування НБ НУК («За масштабність у розкритті теми») та абонемент Кораблебудівного навчально-наукового інституту, Навчально-наукового інституту комп’ютерних та інженерно-технологічних наук та Факультету економіки моря («За формування у студентської молоді позитивного ставлення до загальнолюдських цінностей»).

«Приз глядацьких симпатій» отримав відділ комплектування та наукової обробки літератури за креативне новорічне оформлення НБ НУК.

Представлені роботи свідчать про те, що в Науковій бібліотеці НУК працюють творчі, талановиті люди, які знаходять інноваційні родзинки, проявляють креативний підхід до виконання завдання.

Різноманітних форм роботи з користувачами є безліч і неможливо поставити на цьому крапку. Адже робота в сучасних умовах – це постійний пошук невикористаних резервів. Тому фахівці Наукової бібліотеки НУК прагнуть і надалі реалізовувати всі свої можливості, енергію та професіоналізм, не зупинятися на досягнутому і постійно поповнювати скарбничку форм роботи з читачами, поєднуючи традиційні та інноваційні методи.

Бєлодєд О.В.,
завідуюча відділом бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Фоторепортаж

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.