Человек на все времена

DSC0537929 січня 2016 року на Миколаївщині розпочався Рік ювілеїв літераторів-країн.
DSC05414А вже 30 січня 2016 року у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбувся вечір пам’яті «Человек на все времена», присвячений 85-річчю від дня народження відомого миколаївського поета і журналіста, почесного громадянина м. Миколаєва Еміля Январьова.
Еміль Ізраїльович Январьов народився, виріс, жив та працював у Миколаєві. Рідний край надихав його на написання прекрасн их віршів про місто та його жителів. Він завжди був серед людей, мав багато друзів та добрих соратників. Його вірші публікувалися у збірниках, альманахах, журналах. Протягом багатьох років поет займався педагогічною діяльністю, вів популярну телевізійну передачу «Поле зору», виступав з публіцистичними есе на сторінках газет і журналів. Еміль Январьов створив свій неповторний поетичний світ, до нього тягнулося багато поколінь письменників та поетів, для яких він став мудрим порадником та наставником.
DSC05424Спогадами про поета поділилися його соратники і колеги – директор вечірньої школи робітничої молоді №5 Лариса Миронова (в цій школі Еміль Январьов працював і деякі його вірші присвячені її вихованцям), заслужений учитель України Владислава Батьківщина, керівник літературного об’єднання «Рефлектор» Тамара Щелова (Еміль Январьов більше 30 років керував цим літоб’єднання при клубі медпрацівників), письменники Анатолій Маляров, В’ячеслав Качурин, Дмитро Кремінь, Володимир Пучков, Георгій Сарапіон, тележурналісти Олександр Митрофанов і Олександр Топчій.
Олена Болдусева, начальник відділу культурно-мистецької роботи управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, відмітила неперевершеність культурної спадщини, яку залишив Еміль Январьов на нашій миколаївській землі. Співак і композитор Євген Долгов виконав пісню «Я люблю це місто», написану на вірші Еміля Январьова і Катерини Голубкової, а учасники бібліотечного театру «Арт-Клас» (керівник Лариса Калініна) підготували літературно-музичну композицію на вірші Е. Январьова. Поділилася своїми спогадами і дружина поета журналіст Людмила Костюк, яка разом з дочкою Юнною Зіньковською приїхала на вечір з Києва.
DSC05429Поет любив бувати у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, тут проходили його зустрічі, літературні вечори, де він щедро ділився своїм талантом з оточуючими його людьми. У бібліотеці завжди з великою повагою ставляться до вшанування пам’яті відомого поета-земляка. У 2011 році, до року поезії Еміля Январьова, під час урочистого закладання літературного скверу, було висаджено перший декоративний саджанець горобини на його честь.
DSC05439До ювілейної дати колектив бібліотеки підготував велику виставку матеріалів про життєвий та творчий шлях поета «Эмиль Январев: но я с вами, друзья, пребываю, но и с вами, друзья, говорю». У бібліотечному «Літературному музеї на Потьомкінській» була представлена документальна експозиція «В памяти навеки будут стихи, и встречи, и слова», присвячена життю і творчості поета. Експонати для її оформлення були надані дружиною Еміля Январьова – Людмилою Костюк, Миколаївським обласним краєзнавчим музеєм, вечірньою школою № 5, ЛІТО «Рефлектор». При оформленні експозиції використано експонати, які зберігаються в літературному музеї бібліотеки: книги з автографами, тематична добірка статей з місцевих газет минулих років, фотографії, бібліографічні покажчики, тощо.
DSC05439Вели вечір голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреат Шевченківської премії Дмитро Кремінь та відомий миколаївський журналіст і поет, головний редактор газети «Вечерний Николаев» Володимир Пучков.
Послухати запис заходу можна на відеоблозі Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького «Звуковий силует Миколаєва» за електронною адресою: http://zvuk-mykolayiv.blogspot.com/2016/02/lyudina-na-vsi-chasi-emil-yanvarev.html. Подивитися відеозапис заходу можна на сайті «Николаев литературый» за електронною адресою: http://litnik.org/index.php/literaturnye-novosti/656-vecher-pamyati-poeta-emilya-yanvarjova-v-nikolaevskoj-biblioteke-imeni-kropivnitskogo.
_________________
SAM_9909Еміль Ізраїльович Январьов (1931 – 2005) – народився в Миколаєві. Перші вірші поета з`явилися в 1949 році в обласній пресі. З 1955 року почав постійно публікуватися в літературних збірниках, альманахах, журналах. Перший збірник віршів “Переправа” вийшов у 1967 р. У 1969 р. став членом Спілки письменників України. З 1994 р. – автор і ведучий популярної телевізійної програми «Поле зору». Автор 17 книг, один з авторів миколаївського літературно-художнього альманаху “Письмена”. У співавторстві з Б.Аровим створено сценарії документальних фільмів «До свиданья, корабли», «Незримий пассажир». Е. Январьов написав безліч статей у рубриці «Журнальний столик» у газеті «Вечерний Николаев», які у 2010 р. були видані книгою. Лауреат премії ім. М. Ушакова (1999), обласної комсомольської премії ім. О. Гмирьова, удостоєний звання «Почесний громадянин міста Миколаєва» (1999), «Городянин року» (1997). Помер в 2005 р. у Миколаєві. В 2009 р. на будинку по вулиці Шевченка, де проживав поет, установлена меморіальна дошка (автор І. Булавицький).

Додаткова інформація: тел. (512) 24-40-41, e-mail [email protected]

Опубліковано у Діяльність | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.