Міжвузівський семінар-практикум «Бібліотека – ВНЗ: грані взаємодії»

У рамках заходів системи безперервної бібліотечної освіти фахівців Методичного об’єднання бібліотек вишів м. Миколаєва 29 лютого 2016 року на базі бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили відбувся міжвузівський семінар-практикум «Бібліотека – ВНЗ: грані взаємодії».

У роботі семінару взяли участь керівники та провідні фахівці бібліотек ВНЗ м. Миколаєва. У рамках роботи семінару учасники ознайомились з діяльністю бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили, яка нещодавно відзначила 20-у річницю свого заснування. Зокрема, було заслухано і обговорено виступи з питань: ролі і місця бібліотеки у науково-освітньому середовищі ВНЗ, моніторингу книгозабезпечення навчального процесу у виші тощо. Також, учасники мали нагоду познайомитися з колекцією стародруків з фонду бібліотеки ЧДУ ім. Петра Могили.

Професійний обмін досвідом роботи бібліотек вишів м. Миколаєва було продовжено під час засідання круглого столу за темою «Бібліографічна продукція бібліотек ВНЗ та електронна бібліографія: вимоги, розвиток та можливості». Не випадково для обговорення обрано важливий аспект інформаційно-бібліографічної роботи, що розкриває один з провідних напрямків наукової діяльності бібліотек вишів. Адже, створення бібліографічної продукції є відповідальною працею й потребує від фахівців книгозбірень різних компетенцій: комунікативних здібностей, професійної наполегливості, знання термінології та стандартів, а також володіння мовною грамотністю. У рамках круглого столу були обговорені питання зі складання різновидів бібліографічних покажчиків у бібліотеках та розглянуті інноваційні розробки бібліографічної продукції з використанням веб-технологій.

Зокрема, досвід НБ НУК імені адмірала Макарова зі створення бібліографічних покажчиків висвітлила завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом НБ НУК імені адмірала Макарова М.С. Жигалкіна. Виступ завідуючої Електронним читальним залом НБ НУК імені адмірала Макарова Т.Д. Корольової було присвячено створенню вебліографічних видань як інноваційного формату представлення рекомендаційної бібліографії у веб-середовищі. Змістовно та докладно представила бібліографічну продукцію НБ МНУ ім.В.О.Сухомлинського завідуюча сектором наукової інформації інформаційно-бібліографічного відділу В.Д. Вілкул. Презентувала свої бібліографічні видання завідуюча бібліотекою ВП «МФ КНУКіМ» Н.С. Коваль. У рамках заходу експонувалася виставка бібліографічної продукції бібліотек-учасниць круглого столу. Особливо учасників зацікавили представлені зразки персональних, науково-допоміжних, рекомендаційних бібліографічних видань у традиційному та електронному вигляді.

Семінар пройшов в атмосфері професійного обговорення, жвавого спілкування колег, що сприяє обміну досвідом роботи, зміцненню дружніх зв’язків, надає імпульс подальшій взаємодії та співпраці.

Бєлодєд О.В., завідуюча відділом бібліотечного маркетингу, інноваційної та методичної роботи Наукової бібліотеки НУК

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.