Подорожуємо разом з бібліотекою

Наукова бібліотека НУК імені адмірала Макарова прийняла естафету виставки-подорожі «Мрій! Читай! Мандруй!», організованої в рамках проекту «Display-кросинг» Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації. Метою проекту є популяризація такого напряму бібліотечно-інформаційної роботи як організація книжкової виставки, акцентування уваги на розробці її дизайну, сприяння професійному спілкуванню та обміну досвідом з даного питання між фахівцями з метою удосконалення виставкової діяльності бібліотек України, пошуку нових ідей та форм.
Цьогорічна виставка присвячена Міжнародному року сталого розвитку туризму і ставить за мету популяризувати художню, науково-пізнавальну літературу про подорожі, туризм, розповісти на всю Україну про свій рідний край, а також про важливість взаєморозуміння між народами; викликати інтерес і повагу до культури інших країн. Молодіжним активом бібліотеки у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті було розроблено і презентовано масштабну виставку-інсталяцію «Мрій! Читай! Мандруй!», у якій ми втілили власне бачення заданої теми. Інформацію про виставку викладено також на сторінці проекту «Display-кросинг» у соціальній мережі Facebook
Перший розділ експозиції, «Бібліотечні мандри з героями книг», пропонує разом з персонажами Ж. Верна, В. Ірвінга, Е. Хемінгуея, Г. Гессе, Р. Кіплінга та інших відомих письменників здійснити мандрівку до екзотичних країн, спуститись до глибин океану, побувати в суворих краях Півночі… Також, вибрати маршрут подорожі можна, зазирнувши до довідкових видань про країни світу та про мальовничі куточки нашої рідної України. А провідниками для нас стануть відомі адмірали, які свого часу служили у Миколаєві та відзначились не лише у військових боях, але й приймали участь у навколосвітніх експедиціях. Репродукції їх портретів також представлені на виставці.
Особливе місце займає розділ, присвячений нашому університету. Тут можна ознайомитись з історією його становлення і розвитку, переглянути бібліографічні покажчики праць вчених та поринути у літературний світ науковців і співробітників університету – дослідників Миколаївщини. Їх літературна творчість та історичні розвідки допомагають глибше пізнати та відчути нашу малу батьківщину. На виставці представлені твори Ю. С. Крючкова, В. В. Мацкевича, С. М. Соловйова та ін. авторів.
Не обов’язково вирушати за тисячі миль за незабутніми враженнями, бо ж багато цікавого, а часто й невідомого та таємничого можна знайти поруч. Отож, для любителів рідного краю запропоновано розділ «Рідний край у бібліотечних туристичних маршрутах». Тут зібрано цікавий матеріал про культурні пам’ятки нашого міста, його визначні місця. Гостинне запрошення відвідати м. Миколаїв зображено на яскравому плакаті «WELCOME TO NICOLAEV». Мальовничою є фотовиставка краєвидів Миколаєва, а на карті нашої області для бажаючих здійснити туристичну подорож вже відзначено найвідоміші місця нашого краю: Мигіївський каньйон, Регіональні ландшафтні парки «Гранітно-степове Побужжя» та «Кінбурнська коса», Національний природний парк «Бузький Гард», Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія» та багато інших цікавих місць, які обов’язково слід відвідати.
На уявному причалі нас чекає книжкова інсталяція корабля для подорожі маршрутом легендарної яхти «Ікар». Весь шлях, пройдений яхтою відображено на стенді «Кругосветное плавание яхты «Икар» (09.09.1987 – 31.07.1988)».
«Спогади та враження» – найколоритніший розділ виставки. Тут зібрано речі, які читачі та співробітники бібліотеки привезли із собою з мандрівок, а своїми враженнями вони поділились на стенді «Туристичний квілт».
Виставка чекає своїх гостей до 13 жовтня у читальному залі відділу обслуговування користувачів у Навчально-науковому гуманітарному інституті (будівля Гуманітарного інституту).
А колектив Наукової бібліотеки НУК гостинно запрошує всіх разом з нами читати, мріяти та мандрувати!

Кафтан О. І., провідний методист
відділу бібліотечного маркетингу,
інноваційної та методичної роботи НБ НУК

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.