Удосконалюємо свою майстерність

В бібліотеках ЦБС для дорослих м. Миколаєва діє Програма підвищення професійної компетентності бібліотекарів «Територія професіоналізму», у межах якої 30 жовтня 2018 р. відбувся майстер-клас «Сімейний клуб «Ми – коло!» як форма змістовного дозвілля». Учасниками зустрічі стали фахівці бібліотек – куратори читацьких клубів і гуртків, об’єднань за інтересами. За доброю традицією подібні майстер-класи як форма обміну професійним досвідом та інноваційними ідеями здебільшого проходять на базі бібліотек-філіалів. Таким чином учасники не тільки занурюються в тему навчання, а й наочно знайомляться з досвідом своїх колег. Цього разу бібліотека-філіал № 12  презентувала свої здобутки в роботі клубу сімейного дозвілля «Ми – коло!», створеного за підтримки Міжнародної організації з міграції в межах проекту згуртування громади «Миколаїв: ми – коло!». Проект став каталізатором позитивних змін, що відбулися цього року в бібліотеці з облаштуванням коворкінгу – простору для спілкування, навчання і дозвілля клубівців.

 

Завідувач бібліотеки О.Л. Дюдіна провела прев’ю-екскурсію затишними залами книгозбірні, ознайомила з досвідом бібліотеки в просуванні книги, підтримці сімейного читання, новими форматами роботи клубу, серед яких практикуми, воркшопи, толоки, міні-тренінги з велнесу. Ці заходи набули популярності серед відвідувачів та стали регулярними в бібліотеці. Тому не випадково на майстер-клас завітала фітнес-тренер, волонтер бібліотеки, Лариса Каталевська,  яка провела експрес-заняття з правильного дихання та гімнастики для очей.

 

У блоці «Фахова лабораторія» учасники майстер-класу познайомилися з досвідом роботи Обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна. Партнер-сесію «Дитяча бібліотека як осередок сімейного дозвілля» провела завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів цієї бібліотеки О. Є. Голосна. Вона презентувала інноваційні ідеї з організації сімейного читання в бібліотеці, що реалізовані протягом 2018 р. Учасників зацікавив досвід проведення обласної акції-challenge «У нас в родині усі люблять книгу», літературної акції «День сімейного читання», конкурсу читаючих родин «Сімейні історії», майстерні книжкових чудес «Золотий ключик», квест-кімнати в бібліотеці тощо.

Професійними рецептами «Клуби за інтересами: час  нових підходів» поділилася О.М. Некипелова, завідувач відділу бібліотечного маркетингу та менеджменту Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького.

Кожний учасник заходу під час години нестандартних ідей «Форми соціокультурної діяльності бібліотеки в контексті організації сімейного дозвілля» зміг збагатити свою професійну «скарбничку» новими ефективними формами, прийомами та методами організації клубів за інтересами. В цьому їм допомогла провідний бібліотекар відділу Н.А. Шамрай-Яблонська.

Спільна робота в групах над виконанням вправи «Родинне дерево» допомогла учасникам закріпити здобуті знання, висловити своє бачення щодо роботи читацьких клубів, обговорити рецепти їх успіху.

Майстер-клас викликав жвавий інтерес та бажання запровадити отримані методичні поради, вмотивував бібліотекарів до подальшого творчого пошуку.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.