Зустріч відбулася – Онлайнове мережування молодих бібліотекарів

Молоді бібліотекарі Миколаєва  – постійні учасники професійних подій, організованих Молодіжною секцією Української бібліотечної асоціації.

22 жовтня 2020 року більше 10 представників обласних і міських бібліотек міста стали учасниками онлайнового мережування молодих бібліотекарів МС УБА.

Під час зустрічі обговорювалися особливості організації роботи бібліотек в період карантину, виклики та можливості, які відкрились перед бібліотеками, а також активізація дистанційних бібліотечних послуг, на які зріс попит або які були запроваджені бібліотеками у період карантину.

На зв’язку були бібліотекарі з України, Білорусі, Польщі, Словенії та Литви. Миколаївські бібліотекарі брали активну участь в обговоренні багатьох питань.

Під час сесії “Зв’язок із світом: досвід роботи бібліотек в умовах карантину від іноземних колег” виступили молоді бібліотекарі, представники дружніх бібліотечних асоціацій: Майя Джелен з університетської бібліотеки м. Марибор (Словенія), Рената Грицюте з Публічної бібліотеки ім. Р. Гранаускаса муніципального округу Скуодас (Литва), Кароль Барановскі, бібліотекар Педагогічної воєводської бібліотеки ім. Гуго Коллотая у Кракові (Польща) та Олександр Тарасєвич з Центральної наукової бібліотеки ім. Я. Коласа Національної академії наук (Білорусь).

Колеги із зарубіжних бібліотек поділилися власними прикладами професійного протистояння карантину.

Миколаївські бібліотекарі із задоволенням знову зустрілися онлайн з Олександром Тарасєвичем, з яким познайомилися ще в 2018 році під час скайп-спілкування в межах роботи Студії компетентного бібліотекаря Ради молодих бібліотечних лідерів МОБА.

У ході сесії “Україно, прийом! Друже, як справи?” бібліотекарі України – представники МС УБА поділилися кращими практиками протидії викликам сьогодення і запропонували нові можливості, які наразі успішно впроваджуються  бібліотеками України.

До роботи сесії долучилися і молоді бібліотечні фахівці Миколаєва.

Андрій Алієв, завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді обласної бібліотеки для юнацтва, поділився найцікавішими “карантинними” проєктами Миколаївської ОБЮ, такими як  онлайн-ігри, флешмоб   «#Літературник на карантині»,  онлайн-тренування з йоги і фітнесу, поради психолога, а також тематичними zoom-вікторинами для учнівської та студентської молоді.

Юлія Басиста, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, розповідала про впроваджену нею під час карантину креативну ідею «Бібліосутінки онлайн. Книжкове безсоння».

Дарина Яцкевич, провідна бібліотекарка філіалу для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва, членкиня правління МОБА, розповіла про читацькі уподобання миколаївців під час самоізоляції.

Зустріч у форматі онлайнового мережування підтвердила, що епідемія коронавірусу поставила бібліотеки України в ситуацію необхідності швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Це стало для бібліотек випробуванням на життєздатність і стійкість, а для кожного бібліотекаря – на професіоналізм і затребуваність. На початку карантину більшість бібліотекарів мала схожий досвід поведінки – насамперед, це заперечення і розгубленість перед невідомим, потім – сприйняття дійсності та, врешті решт, пошук нових ідей в обслуговуванні користувачів в карантинних обмеженнях.

Бібліотеки усього світу оперативно і активно заявили про себе в онлайн-середовищі; українські бібліотеки теж не пасли задніх. Робота під час пандемії стала потужним поштовхом для розвитку дистанційних послуг, креативних онлайн-сервісів. Учасники онлайн-зустрічі впевнилися, що готові до перетворень й надання якісного контенту своїм користувачам як в офлайн, так і в онлайн-форматі. Розробка нових сервісів і трансформація існуючих в онлайн й надалі буде залишатися актуальним завданням бібліотек.

 

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.