Бібліотекар: реалії та майбутнє професії

Вересень для бібліотечної спільноти завжди сповнений цікавих та незабутніх подій. Найголовнішою з них 11-й рік поспіль є Львівський міжнародний бібліотечний форум, організований УБА.

Цього року, попри карантинні обмеження, українським та закордонним колегам таки вдалося зустрітись задля обміну досвідом. Щоправда 6 днів і 19 сесій форуму тривали в онлайн-форматі на платформі Zoom. Провідну тему визначили так: «Бібліотекарі: хто ми є?».

Програма цьогорічного форуму, як і завжди, була цікавою і насиченою інтерактивними сесіями, дискусійними виступами, презентаціями, і навіть перформансом на колесах. Миколаївські бібліотекарі, зокрема молоді фахівці, не залишилися осторонь, вони  були не тільки учасниками, а й активними спікерами форуму, модераторами певних сесій.

Юлія Басиста, бібліотекарка відділу обслуговування користувачів Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, під час проведення студії «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги» презентувала впроваджену нею креативну ідею «Бібліосутінки онлайн. Книжкове безсоння».

Напередодні Юлія стала учасницею міжнародного проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги», підтриманого Європейським Союзом за програмою Дім Європи, та на конкурсній основі була відібрана до складу 32-х бібліотекарів з України та Білорусі, які пройшли навчання за участю данських та українських тренерів. За результатами навчання Юлія розробила та впровадила «бібліосутінки» – цікавий проєкт з промоції україномовного продукту – класичної та сучасної літератури, творів іноземних авторів у якісних перекладах українською, з популяризації власної творчості миколаївських авторів шляхом створення аудіодобірок на ютуб-каналі бібліотеки.

«Бібліосутінки» як послуга успішно розвиваються, про що свідчить як її  затребуваність, так і те, що читачі і бібліотекарі, друзі бібліотеки активно долучаються до цієї ініціативи, проявляючи себе читцями художньої літератури українською мовою.

Всі тематичні аудіодобірки проєкту «Бібліосутінки онлайн. Книжкове безсоння» доступні на ютуб-каналі Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького за посиланнями:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSaLM7cTU8GqeHbxItFV5mEXaTy7AnQ4q

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSaLM7cTU8Go48j0gdBhcBtyybgvyo90B

Напрочуд цікавою, емоційною і ґрунтовною стала сесія «Бібліотекар: діалоги про майбутнє», яку  модерували директор науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва, голова правління МОБА Костянтин Картузов та провідна бібліотекарка бібліотеки-філіалу для юнацтва ЦБС для дорослих м. Миколаєва, членкиня правління МОБА Дарина Яцкевич. Вони представили своє бачення майбутнього бібліотек та бібліотечної професії, поділились власними думками з приводу подальшого розвитку промоції книги і читання, на прикладі роботи миколаївських книгозбірень продемонстрували, якою багатогранною нині є наша професія. Фахова розмова викликала неабиякий інтерес серед слухачів та жваве обговорення серед колег.

Прослухати цю розмову можна на ютуб-каналі Миколаївської обласної бібліотечної асоціації за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=AeMk_p1oZZk.

Незважаючи на онлайн-формат, професійне спілкування під час XI Львівського міжнародного бібліотечного форуму стало дуже важливим і корисним.

Впевнені, що молоді бібліотекарі  серйозно замислилися над провідною темою форуму «Бібліотекарі: хто ми є?», щодня шукаючи та знаходячи відповіді на це вкрай важливе питання, адже вже зараз вони мають яскраві, творчі ідеї, які щоденно запроваджують в роботу своїх бібліотек. І саме вони стануть тією креативною професійною спільнотою, що з гідністю відповідатиме на виклики бібліотек майбутнього й успішно розвиватиме їх.

Опубліковано у Діяльність. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.